Zorg en welzijn

Drie fondsen om goede ideeën in de gezondheidszorg te financieren

Goede ideeën zijn er genoeg in de wereld van de gezondheidszorg. Vaak stranden initiatieven door geldgebrek en onvoldoende fundingmogelijkheden. Over de kwaliteit en het belang van zo’n project zegt dat doorgaans helemaal niets.

Fondswervingronline.nl geeft je op deze mooie zomerochtend inspiratie door aandacht te schenken aan drie vers toegevoegde fondsen gericht op het financieel ondersteunen initiatieven in de gezondheidszorg. Het kan hierbij trouwens gaan om initiatieven van non-profits of bedrijven.

Stichting Gezondheidszorg Spaarneland

Stichting Gezondheidszorg Spaarneland verstrekt niet alleen financiele ondersteuning in de regio, maar ook uit de overige regio’s van het land.

De doelstellingen van SGS zoals neergelegd in de statuten zijn als volgt:

  • het verstrekken van geldelijke en/of andere ondersteuning aan instellingen en ondernemingen die werkzaam zijn op het gebied van de volksgezondheid voor zover daarmee ook de belangen van verzekerden van de naamloze vennootschap Zilveren Kruis  Zorgverzekeringen N.V., en/of andere door het bestuur te bepalen en aan de naamloze vennootschap: Achmea Zorgverzekeringen N.V., gelieerde zorgverzekeringen gediend zijn;
  • het verstrekken van geldelijke en/of andere ondersteuning aan initiatieven tot innovatie op het terrein van de gezondheidszorg waarvoor (nog) geen reguliere financiering beschikbaar is;
  • al datgene wat met het vorenstaande in verband staat of daartoe bevorderlijk kan zijn, alles in de meest ruime zin van het woord.

Stichting Achmea Gezondheidszorg

De Stichting Achmea Gezondheidszorg is in 1998 opgericht om voor de zorgbedrijven van Achmea Zorg de vermogens van de voormalige vrijwillige ziekenfondsverzekering te beheren.

Het fonds verstrekt subsidies gerelateerd aan zorg, subsidies gericht op maatregelen ter voorkoming van ziekten en subsidies voor onderzoek ter bevordering van de volksgezondheid.

Om voor subsidie in aanmerking te komen, dienen projecten altijd aan alle navolgende criteria te voldoen. Het project:

  • is vernieuwend, gericht op doorbraken in de zorg(infrastructuur)
  • leidt tot aantoonbare verhoging van de kwaliteit van zorg (volgens de gangbare definitie van de zorgsector)
  • levert op termijn een aantoonbare relevante bijdrage aan het verlagen van de zorgkosten
  • is gericht op een bij in omvang relevante groep verzekerden met veel voorkomende zorgvraag of aandoening
  • moet kwalitatief zodanig zijn dat het doel redelijkerwijs binnen de kaders van het project te realiseren is
  • wordt voor minimaal 25% door een andere partij gefinancierd, bij voorkeur door de aanvragende partij zelf, indien de totale kosten van het project € 15.000 of meer bedragen
  • heeft een eenmalig karakter en duurt maximaal drie jaar.

Stichting Theia

Stichting Theia is in 1984 opgericht. Het vermogen van de stichting is afkomstig van de gelden van de aanvullende verzekering van het voormalige ziekenfonds in de regio Rijnmond. Het vermogen is in een stichting ondergebracht om projecten op het gebied van gezondheidszorg in de regio Rijnmond te financieren.

Stichting Theia ondersteunt projecten die de gezondheidszorg in de regio Rijnmond versterken. Dat is het allereerste uitgangspunt om voor financiële steun in aanmerking te komen. De overige criteria zijn:

  • Het project kent een aantoonbaar draagvlak relevante (individuele) zorgverleners;
  • Het project is innovatief (baanbrekend en vernieuwend) en levert meetbare en aantoonbare verhoging van de kwaliteit op (volgens de gangbare definitie van de zorgsector);
  • Het project kan niet, of niet voldoende, gefinancierd worden uit reguliere middelen;
  • De gevraagde investering is beperkt in vergelijking met de baten en na afloop van het project moet het redelijkerwijs betaald kunnen worden uit reguliere financieringsbronnen.
  • Het project kent een éénmalig karakter en bestrijkt een periode van maximaal drie jaar.

Deze informatie bekijken?

Begin direct met het realiseren van jouw ambities. We helpen je met het vinden en aanvragen van financiële middelen voor je organisatie of project!

Meer dan 4800 subsidies, fondsen, fiscale regelingen en kredieten

Jouw eigen persoonlijke dashboard

Alle actuele en relevante informatie onder één dak

Word nu lid

Je bent al lid voor slecht €33,- per maand.
Ja, ik wil nu direct lid worden