Maatschappij en samenleving

Jaarlijks 100.000 euro subsidie voor jeugdsport in Tilburg-Noord

De gemeente Tilburg heeft het vierjarige project Buurtsport-plus ingediend bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), in het kader van de tijdelijke subsidie buurt, onderwijs en sport (BOS-impuls). Wethouder Loet Visschers: "Het doel van het project is het stimuleren van sportactiviteiten voor en door allochtone jongeren in de wijk én bij de sportvereniging. Doel hiervan is het bevorderen van sporten door jongeren, het versterken van sociale verbanden in de wijk en het terugdringen van overlast door jongeren."

Buurtsport-plus

Uit onderzoek blijkt dat allochtone jongeren in de leeftijd van 11 tot en met 18 jaar minder sporten en minder vaak in verenigingsverband. Sportverenigingen daarentegen worden steeds meer aangesproken op hun maatschappelijke functie. Wethouder Loet Visschers: "We willen meer jongeren in die leeftijdscategorie aan het sporten krijgen. Sportverenigingen zullen daarvoor een vraaggericht sportaanbod ontwikkelen, naast het competitiegebonden aanbod. Het gaat daarbij juist ook om de momenten waarop verenigingen in het verleden niet 'open' waren, bijvoorbeeld gedurende vakanties". In de aanvraag naar het ministerie wordt voorgesteld om te starten in Tilburg Noord.

Subsidieregeling Ministerie van VWS

Vanuit het ministerie van VWS is de Tijdelijke subsidieregeling buurt, onderwijs en sport (BOS-impuls) van kracht geworden. Deze impuls ondersteunt gemeenten bij hun aanpak van achterstanden van jongeren van 4 tot 19 jaar. Deze achterstanden kunnen zich voordoen op het gebied van gezondheid, welzijn, onderwijs, opvoeding, sport of bewegen. Het uit zich in ongezond leefgedrag, overgewicht, bewegingsarmoede, psychologische problemen, gebrek aan sociale vaardigheden, schooluitval, verveling en (kleine) criminaliteit.

Kosten

De kosten van het project bedragen euro 100.000,- per jaar. De gevraagde bijdrage aan het ministerie van VWS bedraagt euro 50.000,- per jaar. Tien weken na de ontvangst van de aanvraag neemt het ministerie een beslissing over de ingediende subsidieaanvraag.