Ondernemen en investeren

Nieuw regionaal economisch stimuleringsprogramma (RES) voor Noord-Kennemerland en Westfriesland

Halter in Balans heet het nieuwe regionaal economisch stimuleringsprogramma (RES) voor Noord-Kennemerland en Westfriesland. Doel van het programma is zevenduizend arbeidsplaatsen te creëren, vooral op mbo- en hbo-niveau. Ook krijgt bestaande werkgelegenheid waar mogelijk extra impulsen.

Toepassing

Het gaat er vooral om wonen en werken in de regio beter in balans te brengen door onder meer arbeidsmarkt, toerisme en bedrijventerreinen sterker vanuit regionaal gezichtspunt te benaderen. Het projectbureau dat inmiddels is opgezet, verzorgt de feitelijke uitvoering van het programma. Wie ideeën heeft voor projecten die de doelstelling onderschrijven, kan via het projectbureau een aanvraag voor subsidie indienen.

Problematiek

Noord-Kennemerland en Westfriesland kennen dezelfde problematiek. Een groot deel van de beroepsbevolking pendelt naar andere regios, vooral richting Amsterdam. Door de economische groei dichter bij huis te stimuleren moet het aantal forensen en daarmee de lengte van files afnemen.

Een ander probleem vormt het aantal verouderde bedrijventerreinen in de regio. Dit werkt toename of uitbreiding van bedrijfsvestigingen tegen. Door het RES-programma Halter in Balans worden de verschillende economische elementen vanuit regionale samenhang aangepakt.

Gemeenten en ondernemers worden directer uitgenodigd over de gemeentegrenzen heen te denken en met ideeën te komen over wat in de regio nodig zou zijn. Zon nieuwe, gezamenlijke aanpak van de verschillende economische themas levert een sterkere band tussen Noord-Kennemerland en Westfriesland. Een verbondenheid die een gunstig effect moet hebben op de werkgelegenheid in beide gebieden. De regio kent overigens al verschillende samenwerkingsverbanden, zoals Noordwest 8 en de bedrijfsregios Noordwest. Halter in Balans wordt vooral als aanvulling hierop gezien.

Ruim acht ton subsidie beschikbaar

Al meer dan de helft van de gemeenten in Noord-Kennemerland en Westfriesland, de provincie Noord-Holland en de Kamer van Koophandel hebben als financiers op dit moment op jaarbasis 850.000 euro beschikbaar voor uitvoering van Halter in Balans. De beschikbare gelden worden zo veel mogelijk direct in de projecten zelf gestopt.

Genoemde financiers vormen samen met de Federatie Bedrijvenverenigingen HAL en de Westfriese Bedrijvengroep de stuurgroep die verantwoordelijk is voor de toekenning van subsidies.

Interim-programmamanager Rita Springer heeft afgelopen maanden met een aantal medewerkers van de provincie alle voorbereidingen getroffen voor uitvoering van het RES. Dat gebeurt vanuit het projectbureau Halter in Balans, met vestigingen in Alkmaar en Hoorn. De regio heeft beslist een flinke economische potentie. Het gaat erom die potentie te voeden en te laten uitgroeien tot concrete resultaten als toename van het aantal arbeidsplaatsen, nieuwe en vernieuwde bedrijventerreinen en een eigen, herkenbare plek voor de regio op de toeristische kaart.

Nu al subsidie aanvragen

Springer houdt het voortouw nog even in handen. Binnen enkele maanden is de vaste programmamanager voor Halter in Balans bekend. Dan wordt hij of zij het directe aanspreekpunt voor belangstellenden met ideeën voor projecten en innovaties. Met aanvragen voor subsidies hoeft echter zeker niet te worden gewacht. Sterker nog, het projectbureau heeft al een aantal in behandeling.

De aanvragen moeten schriftelijk worden ingediend. Bij het projectbureau kan hiervoor kosteloos een aanmeldingsformulier worden verkregen, dat ingevuld en voorzien van het projectvoorstel met onderliggende stukken en eventuele bewijzen wordt ingediend. 

Meer informatie

Subsidies en fondsen arbeid en werkgelegenheid