Innovatie en technologie

Provincie Limburg investeert fors in innovatie MKB Samenhangend Innovatieprogramma

Gedeputeerde Staten hebben besloten het Samenhangend Innovatie Programma voor het MKB voor te stellen aan Provinciale Staten als kaderstellend. Dit samenhangend innovatieprogramma richt zich op innovatie binnen het MKB in Limburg.

Vijf hoofdpunten uit het samenhangend innovatieprogramma

  1. Actieve benadering bedrijven: aanjaagteam
  2. Vraaggestuurdheid: ondernemers aan het roer
  3. Eén loket voor innovatievragen
  4. Euregionale samenwerking: grensoverschrijdende kennisvouchers
  5. Lat ligt twee keer zo hoog: verdubbeling van investering in MKB

Hier ligt de sleutel tot de versterking van de concurrentiekracht van Limburg en het behoud en de groei van de werkgelegenheid, aldus gedeputeerde Martin Eurlings. We hebben met succes de kennisvouchers in Limburg en de Euregio geïntroduceerd.

Met deze tegoedbonnen kunnen ondernemers onderzoek laten uitvoeren. Deze en nieuw te ontwikkelen instrumenten gaan we in de toekomst nog intensiever toepassen. LIOF, SYNTENS, LWV MKB Limburg en de Kamer van Koophandel zien het Samenhangend Innovatieprogramma als een impuls voor de innovatie binnen het MKB. Zij hebben aangegeven het programma actief weg te zetten richting MKB. Hiervoor wordt er één loket gerealiseerd waar de MKB-ondernemer met alle innovatievragen terecht kan.

Aanjaagteam met ondernemers zelf aan het roer

Bij de uitvoering van het programma zullen ondernemers zelf het MKB actief benaderen (aanjaagteam). Door het programma wordt het innovatievermogen van 500 ondernemingen in kaart gebracht en worden er in 100 ondernemingen innovaties in gang gezet. De focus ligt op kansrijke sectoren als life sciences en ICT, maar ook op het vernieuwen van de maakindustrie vanwege haar grote aandeel in de werk EURgelegen EURheid.

Ook geeft het programma de mogelijkheid voor MKB-ondernemingen om aan te sluiten op innovatie in de agrarische sector, de culturele/artistieke sector en ontwikkelingen in de zorg, toerisme en duurzame energie. De ingezette instrumenten van het Samenhangend Innovatie Programma worden door een extern bureau op hun doeltreffendheid en klantgerichtheid beoordeeld. Ze zullen dus zoveel mogelijk aansluiten op de innovatiebehoeften of bijdragen aan het duidelijk maken van de noodzaak tot innovatie. Daarbij bepalen ondernemers de uitwerking van het programma zelf mee.

Eén loket voor innovatievragen

MKB-ondernemers kunnen in de toekomst met al hun innovatievragen terecht bij één telefonisch loket. Daarnaast komt er één website waar alle informatie over innovatie binnen het MKB gebundeld wordt aangeboden.

(Euregionale) samenwerking

Het Samenhangend Innovatieprogramma kent een hoog ambitieniveau voor (Euregionale) samenwerking. Niet alleen samenwerking tussen bedrijven en universiteiten/hogescholen, maar ook tussen de bedrijven onderling. In internationaal opzicht wordt er samengewerkt binnen de Euregio en met Noord-Brabant (Eindhoven). In het project Strategische Innoveren voor het MKB bijvoorbeeld, participeren de overheden van België, Wallonië en Duitsland. Het is een grensoverschrijdend project dat het strategisch innovatievermogen van het Euregionale bedrijfsleven in kaart brengt, versterkt en zoekt naar samenwerking tussen ondernemingen.

Verdubbeling investering

Het hoge ambitieniveau van het programma, brengt met zich mee dat er fors geïnvesteerd zal worden. Gedeputeerde Staten hebben besloten het Samenhangend Innovatie Programma voor het MKB voor te stellen aan Provinciale Staten als kaderstellend tot en met 2007. De voorgestelde intensivering en uitvoering van de activiteiten zal van 2005 tot 2007 een verdubbeling van de investeringen in het programma met zich meebrengen van 1 naar 2 miljoen euro. Het Samenhangend Innovatie Programma maakt deel uit van het provinciale beleidsthema Ondernemend Limburg en zet mede in op het realiseren van de Technologische Topregio.