Onderwijs

Subsidie voor stages in de scheepvaart via nieuwe tijdelijke subsidieregeling kennismakingsstages scheepvaart

Vandaag 1 januari 2010 is het mogelijk subsidie aan te vragen voor stages in de scheepvaart via de Tijdelijke subsidieregeling kennismakingsstages scheepvaart. Voor een stagiair is er een subsidie voor de bekostiging van de stagekosten.

Tijdelijke subsidieregeling kennismakingsstages scheepvaart

De doelstelling van de subsidieregeling voor kennismakingsstages in de scheepvaart is primair het vergroten van de instroom en het behoud van studenten voor het zeevaartonderwijs, door middel van een tijdelijke subsidieregeling ter medefinanciering van kennismakingsstages. Deze kennismakingsstages voor aspirant-studenten worden door het bedrijfsleven in samenwerking met de nautische onderwijsinstellingen georganiseerd en opgezet.

Achtergrond subsidie

Er is een groot tekort aan Nederlandse zeevarenden. Jaarlijks is er een tekort van 200 tot 300 Nederlandse officieren. Het aantal studenten dat in Nederland een nautische opleiding volgt stagneert op circa 2.000, waarvan circa 1.300 MBO-ers en circa 700 HBO-ers. De instroom ligt op circa 650 studenten per jaar. De uitval is echter groot; bijna de helft van de studenten komt als gevolg van uitval tijdens de opleiding of door keuze voor een ander beroep nooit op een schip terecht.

Behalve door het langer binden van zeevarenden aan de sector kan het aanbod van nieuwe Nederlandse zeevarenden alleen worden vergroot door een grotere instroom in het nautisch onderwijs. Voortkomend uit de Beleidsbrief Zeevaart ‘Verantwoord varen en een vitale vloot’ heeft de overheid besloten om ten behoeve van aankomende studenten een regeling voor kennismakingsstages op te zetten. Deze kennismakingstages moeten leiden tot een grotere toestroom in het nautische onderwijs en tevens tot een verlaging van de tussentijdse uitval tijdens de studie als gevolg van een meer gefundeerde studiekeuze.

Subsidiebedragen

  • De subsidie voor een introductiestage of een waterbouwstage bedraagt ten hoogste € 200.
  • De subsidie voor een zeevaartstage bedraagt ten hoogste € 1500.

Looptijd subsidie

  • Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 januari 2010.
  • Deze regeling vervalt 1 januari 2015, met dien verstande dat zij van toepassing blijft op voordien gevolgde stages of aangevraagde stages en subsidies.