Landbouw, visserij en platteland

Subsidieregeling jonge agrariërs open in april

Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) stelt van 15 april tot en met 9 meide subsidieregeling jonge agrariërs open. Jonge boeren kunnen dan subsidie aanvragen op leningen die zij aangaan om investeringen in hun bedrijf te doen. Een dergelijke regeling blijkt dringend gewenst omdat jonge, startende agrariërs doorgaans hoge schulden hebben gemaakt voor bedrijfsovername en vervolgens geen financiering meer kunnen krijgen voor de noodzakelijke investeringen ten behoeve van een duurzame bedrijfsvoering.

Toepassing

Deze regeling valt binnen het Nederlandse Plattelands-ontwikkelingsprogramma waaraan de Europese Unie bijdraagt uit het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid.

Bedrag subsidie

De steun bedraagt 20% over het leningbedrag voor investeringen tussen de 25.000 en 100.000 euro. Voor de regeling is 10 miljoen euro beschikbaar: 5 miljoen van LNV en 5 miljoen van de Europese Unie.

In de provincies Gelderland en Limburg is nog een extra budget beschikbaar van respectievelijk 500.000 en 300.000 euro. Deze extra middelen zijn voor 50% beschikbaar gesteld door de provinciale besturen en voor 50% afkomstig van de Europese Unie. Deze gelden zijn bestemd voor agrariërs van wie het bedrijf in de betreffende provincies ligt.

De regeling moet overigens nog door de Europese Commissie worden goedgekeurd. Veerman verwacht nog voor de zomer een akkoord. Volgend jaar is opnieuw een nationale openstelling van 10 miljoen euro voorzien. Ook hierbij zal voor Gelderland een extra bedrag van 500.000 euro beschikbaar worden gesteld. In beide gevallen op voorwaarde van medefinanciering door de Europese Unie.

Voorwaarden

Voor de subsidie komen agrarisch ondernemers in aanmerking die:

  • Jonger zijn dan 40 jaar
  • In de afgelopen drie jaar een bedrijf hebben overgenomen
  • Minder dan 60% eigen vermogen hebben
  • Een banklening moeten afsluiten voor een investering
  • Een levensvatbaar bedrijf hebben

De subsidie kan worden aangevraagd voor leningen ten behoeve van investeringen in:

  • Bouw, aankoop, verbetering of inrichting van bedrijfsgebouwen
  • Verwerving of verbetering van grond
  • Aanschaf van nieuwe machines en apparatuur

Voor de aankoop van grond en gebouwen geldt dat de overnameprijs niet hoger mag zijn dan de getaxeerde waarde. Voor grondaankoop geldt daarnaast dat de kosten maximaal 10% van het totale subsidiebedrag mogen bedragen. Om voor subsidie in aanmerking te kunnen komen mag de aanvrager nog geen verplichtingen zijn aangegaan en niet met werkzaamheden zijn gestart vóórdat hij of zij een ontvangstbevestiging van Dienst Regelingen heeft ontvangen.