Kunst, cultuur en media

Advies Raad voor Cultuur: extra geld voor Fonds voor de Letteren en breder toekomstperspectief

De Raad voor Cultuur heeft onlangs minister Plasterk geadviseerd om EUR 250.000 euro extra toe te kennen aan het Fonds voor de Letteren. Daarnaast adviseert de Raad voor Cultuur de gewenste fusie van de twee letterenfondsen in een breder perspectief te bezien.

Financiële ondersteuning van auteurs en vertalers

Met dit advies onderstreept de Raad het belang van het Fonds voor de Letteren voor het behoud van de kwaliteit en diversiteit van de Nederlands- en Friestalige literatuur: "het komt tegemoet aan de vraag van auteurs en uitgevers en doet belangrijk werk door financiële ondersteuning van auteurs en vertalers op grond van en ten behoeve van kwaliteit en diversiteit. Het heeft een stimulerende en aanvullende rol ten opzichte van de markt. Ook voor de stimulering van het ondernemerschap van schrijvers en vertalers is het fonds belangrijk."

Deskundigheidsbevordering van vertalers

Het fonds wordt voorts een kennisintensieve organisatie genoemd die zijn kerntaken goed uitvoert, en snel en efficiënt werkt, met korte doorloopprocedures. Daarbij beaamt de Raad dat het fonds veel tijd en zorg moet besteden aan zorgvuldige procedures, verantwoording en transparantie. De Raad spreekt in het bijzonder zijn waardering uit voor de inzet van het fonds voor deskundigheidsbevordering van vertalers en noemt deze van zeer groot belang.

"De Raad onderschrijft de aanbevelingen in het Vertaalpleidooi en adviseert de fondsen waar mogelijk te ondersteunen in hun beleid op dit gebied." Het FvdL investeert jaarlijks vijf miljoen euro in de Nederlands- en Friestalige literatuur: romans, non-fictie, poëzie, kinder- en jeugdliteratuur, toneel en vertalingen van literatuur uit alle talen en landen.

Fusie tussen Letterenfondsen

Januari 2008 heeft de minister van OCW, Ronald Plasterk, de besturen van het Fonds voor de Letteren en het NLPVF gevraagd de mogelijkheid van een fusie tussen beide letterenfondsen te overwegen en hem op de hoogte brengen van hun reactie.

In aansluiting hierop is de Raad voor Cultuur gevraagd de beleidsplannen 2009-2012 van de beide letterenfondsen ook in het licht van dit verzoek te lezen. De Raad voor Cultuur adviseert nu met betrekking tot de eventuele fusering van de letterenfondsen "de komende jaren eerst een analyse te maken van de benodigde taken van het fonds in de huidige nationale en internationale context, en op basis daarvan voor 2011 een besluit te nemen over een eventuele nieuwe organisatiestructuur."

In het advies wordt voorts benadrukt dat het fonds voor de uitvoering van de kernactiviteiten voldoende geëquipeerd moet zijn en blijven. Als in gezamenlijk overleg een duidelijke inhoudelijke meerwaarde voor de sector kan worden gedefinieerd, staat het bestuur van het Fonds voor de Letteren open voor een fusie tussen de fondsen.