Arbeid en werkgelegenheid

Experimentele regeling subsidieverstrekking arbeidsgehandicapten ingetrokken

De Experimentele regeling subsidieverstrekking arbeidsgehandicapten wordt ingetrokken.

De artikelen van de Experimentele regeling subsidieverstrekking arbeidsgehandicapten, zoals die luidden op de dag voorafgaand aan de inwerkingtreding van deze regeling, blijven van toepassing op de persoon die voor 1 oktober 2009 een aanvraag om een persoonsgebonden re-integratiebudget heeft ingediend waarop nog niet onherroepelijk is beslist of aan wie een persoonsgebonden re-integratiebudget is verstrekt.

Voorafgaand aan de invoering van de individuele re-integratie overeenkomst (IRO) is vanaf 1998 in drie regio’s geëxperimenteerd met het persoonsgebonden re-integratiebudget (prb) voor arbeidsgehandicapte uitkeringsgerechtigden. Dit experiment heeft zijn wettelijke grondslag in de Experimentele regeling subsidieverstrekking arbeidsgehandicapten (de regeling).

De positieve ervaringen met genoemd experiment hebben in 2004 geleid tot de invoering van de landelijke IRO-regeling voor gedeeltelijk arbeidsgeschikten en werklozen. In 2009 is de eindevaluatie van de IRO uitgebracht. Daaruit is gebleken dat de IRO voldoende mogelijkheden biedt om maatwerk te leveren voor de uitkeringsgerechtigde en om resultaatgericht en selectief re-integratietrajecten in te zetten. Gelet op de goede ervaringen met de IRO is het onwenselijk om het experiment met het prb nog langer in stand te houden en naast de IRO te laten voortbestaan. Omdat aan dit experiment thans geen behoefte meer bestaat, wordt de regeling ingetrokken en daarmee het experiment met het prb afgeschaft.