Kunst, cultuur en media

Filmfonds trekt meer geld uit voor documentaire animatie en talentontwikkeling

Het Filmfonds - Nederlands Fonds voor de Film trekt met ingang van volgend jaar extra geld uit voor documentaire en animatie.

Beleidsplan

In een voorstel aan de minister wordt in het beleidsplan de begroting van documentaire met ruim 600.000 euro verhoogd en die van animatie met 400.000 euro. Daarnaast worden talentontwikkeling en de artistieke film versterkt met een miljoen euro. Omdat geen extra geld beschikbaar kwam, wordt de verruiming bekostigd uit bestaande middelen.

In zijn dit voorjaar gepubliceerde beleidsplan heeft het Filmfonds de minister 3,5 miljoen euro extra gevraagd voor zijn het realiseren van zijn ambities. Dit zijn naast documentaire, animatie en de artistieke film de verdere professionalisering van de filmsector en talentontwikkeling.

Omdat dit verzoek financieel niet is gehonoreerd en het fonds wel zijn beleidsvoornemens wil waarmaken, is het genoodzaakt met interne verschuivingen nieuw beleid te bekostigen.

Subsidies 

Voor documentaire en animatie zal het fonds het budget van de suppletieregeling aanspreken. Door de suppletieregeling met een miljoen euro omlaag te brengen komt met ingang van 2009 jaarlijks 12 miljoen euro beschikbaar in deze regeling (in 2007 was dat 11,5 en in 2008 13 miljoen). De suppletieregeling, in 2007 in plaats gekomen van de belastingmaatregel, is een subsidie die wordt gegeven als producenten 65 procent van hun filmbudget hebben gefinancierd, waarvan 25 procent uit de markt.

De versterking van de artistieke film, de professionalisering en talentontwikkeling worden gefinancierd uit de loon- en prijscompensatie. Het budget in de regeling lange speelfilm zal ruim 14 miljoen euro bedragen. Voor speelfilm is de komende jaren in totaal dus 26 miljoen euro per jaar beschikbaar. 

Subsidiebesluit

De minister heeft in zijn subsidiebesluit van afgelopen september het beleidsplan van het fonds onderschreven. In zijn voor de zomer verschenen brief over documentaire en animatie heeft hij het fonds gevraagd binnen het bestaande budget extra middelen te zoeken voor deze twee genres.

De ruim 600.000 euro voor documentaire gaat naar het project Teledoc, waarin het filmfonds samen met de omroep jaarlijks zes documentaires zal steunen. Het totale documentairebudget bedraagt bijna 3 miljoen euro.

Het budget voor korte animatie komt op 1 miljoen uit. De overige beleidsvoornemens van het Fonds zullen bijna alle worden uitgevoerd: scherpere selectie, meer geld voor succesvolste producenten, talentontwikkeling en het snelloket voor jonge makers.

Voor de door de Raad voor Cultuur geadviseerde verhoging van de budgetten in de regeling festivals, distributie buitenlandse art house film en internationale coproductie is geen geld. Deze budgetten blijven op het oude niveau. Het totale budget van het filmfonds zal in 2009 ruim 37 miljoen euro bedragen.