Sport recreatie en evenementen

Jeugdsportfonds helpt 10000 kansarme kinderen aan een sport

Meer dan tienduizend aanvragen is een mijlpaal in het bestaan van het fonds. Tien jaar geleden werd het Jeugdsportfonds opgericht door de huidige directeur Harrie Postma samen met Peter Lankhorst. Ze begonnen in Amsterdam en hielpen het eerste jaar bijna zestig kinderen. Inmiddels is het Jeugdsportfonds in bijna het gehele land actief.

Lokale en provinciale Jeugdsportfondsen

De organisatie kent meer dan dertig lokale en provinciale Jeugdsportfondsen en vele vrijwilligers. Dit jaar wil het Jeugdsportfonds twintigduizend kinderen in achterstandssituaties de kans geven om te sporten.

Een ander hoogtepunt in 2008 was de geboorte van een zusje: het Jeugdcultuurfonds. Dit fonds richt zich op dezelfde doelgroep en werkt volgens dezelfde formule maar heeft als focus het mogelijk maken van cultuureducatie.

Een belangrijke verklaring voor het succes van het Jeugdsportfonds is de laagdrempelige manier waarop aangevraagd wordt en het kind kan gaan sporten. Alleen onderwijzers, jeugdhulpverleners of andere professionals belast met de zorg voor kinderen kunnen een aanvraag doen. Ouders of sportclubs kunnen dus geen aanvragen doen.

Daarnaast wordt de contributie direct overgemaakt aan de sportvereniging en ontvangen ouders en kinderen een waardebon voor de aanschaf van sportspullen. Zo komt al het geld op de goede plek terecht en gaat er geen cent verloren. “Het gaat goed maar we zijn er nog niet” blikt Harrie Postma vooruit, “over vier jaar willen wij vijftigduizend kansarme kinderen via sport of cultuur laten participeren aan de maatschappij. Daarvoor hebben we vooral veel scholen nodig die meedoen met ons en eenvoudig via onze site gaan aanvragen. Daarom staan we deze week op de Nederlandse Onderwijstentoonstelling. Om te praten met zoveel mogelijk leraren en directeuren van scholen. Zij zijn de basis van het succes. Door hun kunnen we snel, direct en zonder al te veel regeltjes kinderen helpen.”

Jeugdsportfonds Nederland

Het Jeugdsportfonds Nederland is een faciliterende organisatie. Een van de belangrijkste taken is ervoor zorgen dat het online aanvraagregistratiesysteem goed functioneert. Daarnaast ondersteunen we de lokale en regionale fondsen op uiteenlopende gebieden: van drukwerk tot vertegenwoordiging naar de landelijke politiek, en van het organiseren van landelijke vergaderingen tot het organiseren van evenementen en sponsoracties