Landbouw, visserij en platteland

Kern met pit: nieuwe ronde

Iedere stads- of dorpsbewoner die de komende anderhalf jaar samen met zijn buurt- of dorpsgenoten de eigen woonkern wil verbeteren, komt in aanmerking voor een prijs. Deze prijs maakt deel uit van de leefbaarheidswedstrijd Kern met Pit, waarvoor de Koninklijke Nederlandsche Heidemaatschappij Euro 200.000,- aan prijzengeld beschikbaar stelt.

Wat is kern met Pit

Kern met Pit is een wedstrijd voor bewonersgroepen die graag zelf iets in of aan hun woonomgeving willen verbeteren. Het is echter een ‘wedstrijd’ tussen aanhalingstekens. Want het is geen competitie tussen verschillende deelnemers, eerder een weddenschap die de deelnemers met zichzelf en de Koninklijke Nederlandsche Heidemaatschappij (KNHM) aangaan: ‘Kunnen wij onze wens binnen een bepaalde tijd waarmaken?’ Is het antwoord ‘ja’, doe dan mee met Kern met Pit, want KNHM beloont uw project met minimaal Euro 1.000.

Wie kan meedoen

Elke bewonersgroep die graag zelf iets in of aan hun woonomgeving willen verbeteren, kunnen zich inschrijven voor Kern met Pit. Het gaat bij Kern met Pit om het verbeteren van de directe woonomgeving: de buurt, de wijk, het buurtschap of het dorp, relatief kleine kernen dus.

Er kunnen maximaal 200 kernen meedoen. Er is een aantal spelregels. U moet uw idee of project zelf willen en kunnen uitvoeren tussen 1 september 2009 en 31 augustus 2010. Ook een deel van een meerjarenplan kan worden aangemeld.

Voorwaarden

Men bekijkt of het project echt iets bijdraagt aan de verbetering van de ‘kern’ ofwel de buurt, de wijk of het dorp. Tenslotte is het belangrijk dat er zoveel mogelijk mensen meedoen of achter het project staan, des te meer kans om te worden toegelaten tot de wedstrijd.

In de handleiding staan de uitgebreide spelregels en criteria vermeld.

Prijzen

Kern met Pit wil graag zoveel mogelijk goede ideeën belonen en realiseren. Echter, per ronde kunnen er slechts 200 groepen meedoen. Kern met Pit beloont alle toegelaten projecten die binnen de gestelde termijn gerealiseerd worden met een bijdrage van Euro 1.000. Uw buurt of dorp krijgt bovendien het predikaat ‘Kern met Pit’.

Naast deze beloning maken tien groepen kans op nog eens Euro 1.500 extra. De jury gaat hiervoor op zoek naar projecten die opvallen door bijvoorbeeld moeilijkheidsgraad, originaliteit of een buitengewone organisatie.

Groepen die hun projecten wegens omstandigheden niet binnen de gestelde termijn afkrijgen, komen in aanmerking voor een aanmoedigingsbedrag van Euro 500.