Kunst, cultuur en media

Koningin reikt 7 oktober 2005 prijs voor Vrije Schilderkunst uit

Hare Majesteit de Koningin reikt vrijdag 7 oktober 2005 in het GEM, Museum voor Actuele Kunst te Den Haag de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 2005 uit.

Aanmoedigingsprijs

Vier jonge kunstenaars ontvangen deze aanmoedigingsprijs, een bedrag van 4600 euro. Tevens opent de Koningin die middag een tentoonstelling waarin de winnende werken en een selectie uit de overige ingezonden schilderijen te zien zullen zijn.

Deelnemen aan Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst

Iedere Nederlandse beeldende kunstenaar die de beeldende kunst zelfstandig beroepsmatig beoefent en op 1 januari 2005 de leeftijd van 35 jaar nog niet had bereikt, kon meedingen naar de Prijs. Dit jaar zonden 313 kunstenaars in voor de eerste ronde, waarna aan 83 kunstenaars werd gevraagd twee schilderijen in te zenden voor de tweede ronde.

Doelstelling Koninklijke Prijs

De Koninklijke Prijs is bedoeld als stimulans voor jong talent op het gebied van de schilderkunst. Koning Willem III stelde de Prijs ruim 130 jaar geleden in. Koningin Emma, Koningin Wilhelmina, Koningin Juliana en Koningin Beatrix hebben deze traditie tot op de dag van vandaag voortgezet. De prijsuitreiking en tentoonstelling vinden plaats onder auspiciën van de Stichting Koninklijk Paleis te Amsterdam.

Traditioneel vinden de uitreiking en de tentoonstelling plaats in het Koninklijk Paleis te Amsterdam. Dit jaar en volgend jaar is het Paleis niet beschikbaar in verband met een verbouwing.

Jury

De jury is dit jaar: Suzan Drummen, Michael Raedecker, Lisette Pelsers, Hermann Pitz, Marien Schouten, Gé-Karel van der Sterren en Pietje Tegenbosch (voorzitter).