Landbouw, visserij en platteland

Meer fiscaal voordeel voor tractoren en precisielandbouw

De Milieulijst voor de fiscale regelingen MIA (Milieu-investeringsaftrek) en Vamil (Willekeurige Afschrijving Milieu-investeringen) is gewijzigd. Bedrijven in land- en tuinbouwsector kunnen dit jaar niet meer fiscaal voordelig investeren in een aantal gangbare spuittechnieken.

Voordelen

De nieuwe lijst biedt wel meer voordeel voor het toepassen van technieken voor het plaatsspecifiek verzorgen van landbouwgewassen. Ook geluid- en emissiearme landbouwmachines kunnen dit jaar voordelig worden aangeschaft. Het MIA voordeel is vijf maal hoger. De Milieulijst is op 17 februarimgepubliceerd en geldt met terugwerkende kracht vanaf 1 januari.

Milieulijst

Op de Milieulijst staan alle milieu-investeringen die in aanmerking komen voor MIA en/of Vamil. Het Ministerie van VROM past de Milieulijst jaarlijks aan, zodat de lijst aan blijft sluiten bij de beleidsprioriteiten. Plaatsspecifiek schoffelen, spuiten en bemesten past bij het beleid van VROM om de diffuse verontreiniging door bestrijdingsmiddelen en meststoffen tegen te gaan.

De lijst bevat een aantal nieuwe technieken voor het plaatsspecifiek verzorgen van gewassen. Meer gangbare technieken, zoals een tunnelspuit, een middelinjectiesysteem voor spuitmachines en een lucht-vloeistof spuitinstallatie, komen niet meer in aanmerking. Geluid- en emissiearme machines (zoals tractoren en graafmachines) krijgen meer voordeel omdat voor veel machines de aftopping is vervallen.

De Milieu-investeringsaftrek voor machines die voldoen aan de geluideisen is tot vijf maal hoger dan vorig jaar. Investeringen in mobiele machines met een elektrische of hybridemotor kunnen rekenen op nog meer voordeel.