Kunst, cultuur en media

Nieuwe subsidie Distributie buitenlandse arthousefilms

Met de MG-regeling kunnen distributeurs met een goede staat van dienst op het terrein van de buitenlandse arthousefilm een financiële bijdrage vooraf krijgen van maximaal 25.000 euro per aan te kopen film. Het bedrag is bestemd voor aankoop van de Minimum Garantie-som voor de Nederlandse rechten.

Bonusregeling

Het Filmfonds kan dit jaar zes keer deze subsidie verlenen. Distributeurs kunnen op deze website verdere toelichting en het aanvraagformulier vinden. Aanvragen kunnen tot en met 31 maart ingediend worden. De Bonusregeling is er voor films die in Nederland bescheiden worden uitgebracht, tussen de drie en zes kopieën. Films die aan een aantal criteria voldoen, kunnen na het roulement in de theaters aanspraak maken op een bonus van 10.000 euro.

Vanaf 2008 is de structurele subsidie aan de arthouse-distributeurs Cinemien en Contact Film door de overheid gestopt. Mede door overheidssteun heeft het aanbod in buitenlandse arthousefilms en de bezoekersaantallen de laatste jaren een geweldige groei doorgemaakt.

Subsidie in de aankoopfase

OCW wilde een regeling die voor iedere distributeur toegankelijk is. In 2005 is daar een begin mee gemaakt toen het Filmfonds van het ministerie de opdracht kreeg om de distributie van buitenlandse arthousefilms te subsidiëren.

Onderzoeker Paul Verstraeten constateerde in een evaluatie van de Bonusregeling dat deze wel enige compensatie biedt voor de grote risico's die distributeurs lopen, maar dat de hoogte van de bonus en het feit dat deze achteraf verleend wordt, onvoldoende zijn voor de kostbare uitbreng van bijzondere films. Distributeurs en vertoners prefereren subsidie in de aankoopfase.