Innovatie en technologie

Nieuwe subsidie ronde Milieu en Technologie 2009 geopend

MKB-bedrijven uit de industrie kunnen vanaf 2 januari tot en met 9 september 2009 weer subsidie aanvragen bij het programma Milieu & Technologie van SenterNovem. De subsidie van in totaal EUR 4,5 miljoen is bedoeld om de ontwikkeling en toepassing van innovatieve, milieuvriendelijke processen, producten of diensten in de industrie te stimuleren.

Toepassing subsidie

Er is zowel steun voor de technische ontwikkeling (Toep) als voor de voorbereiding van een gerichtere marktintroductie (TeMa) van milieuvriendelijke innovaties.

ToeP, Toepassen in de Praktijk
Gericht op het vertalen van onderzoeksresultaten naar de praktijk, op vijf manieren: 

  • industrieel haalbaarheidsproject: een deskstudie die bekijkt of een innovatie te ontwikkelen is, of het maken van een globaal ontwerp of concept
  • industrieel onderzoeksproject: (laboratorium)onderzoek om te onderzoeken of processen, producten of diensten werken (proof of principle)
  • preconcurrentieel haalbaarheidsprojet: een deskstudie of partnerzoektocht na een onderzoeks-traject om de praktijkwaarde van laboratoriumresultaten te onderzoeken
  • preconcurrentieel ontwikkelingsproject (pilot): een test op kleine schaal om de werking in de praktijk te
  • demonstratieproject: een test op productieschaal om de werking van uw innovatie te demonstreren en waarbij kinderziektes aan het licht komen en opgelost worden.

TeMa, Technologie in de Markt
omvat niet-technisch onderzoek om innovaties met een milieuvoordeel beter te laten doorbreken op de markt. Denk hierbij aan het onderzoeken van o.a. Oarktbehoeften, economische haalbaarheid, financieringsmogelijkheden, geschikte partners, kansen en belemmeringen vanuit de wet- en regelgeving of vanuit kennisbescherming.