Maatschappij en samenleving

Praktijcase succesvolle subsidieaanvragen: subsidie voor talentvolle 13 jarige sporter

Vaak zien we dat subsidieaanvragen niet succesvol zijn omdat er een te specifieke doelgroep is gekozen en er geen verbinding is gemaakt tussen de subsidieaanvraag en de verstrekkers. In dit voorbeeld leren we je een bredere subsidieaanvraag te vinden.

De praktijksituatie

Professionele hulpverlener is betrokken bij de zorg voor een 13 jarig meisje dat opgroeit in een pleeggezin. Het meisje heeft een talent voor tennis. 
Het pleeggezin besteed al veel tijd en geld aan deze sport maar heeft onvoldoende financiële mogelijkheden.

Een aantal subsidieaanvragen die de professionele hulpverlener zelf heeft gedaan zijn afgewezen. Regionale sportfederaties, de gemeente en een sportfonds hebben meegedacht maar laten weten niks te kunnen betekenen.

Andere aanpak, nieuwe mogelijkheden

Vaak zien we dat men een te specifieke doelgroep kiest als het gaat om het benaderen van subsidieverstrekkers en in dit geval met name fondsen.

Het feit dat het meisje een talentvol sporter is, maakt niet dat je per definitie je pijlen moet richten op subsidies en fondsen voor topsport.
Juist niet: deze zijn beperkt in omvang en zonder een status bij NOC*NSF kun je hier veelal niet terecht.

Slimmere aanvraag door verbinding
Belangrijk is dat je een "slimmere" aanpak kiest. Kijk waar er méér subsidiemogelijkheden en fondsen beschikbaar zijn door een verbinding te maken tussen de doelstelling van de subsidieverstrekkers en fondsen en de situatie van de aanvraag.

In bovenstaande geval is het slimmer om een aanvraag te baseren op onderstaande gegevens:

  • Het gaat om een kind / jongere
  • Het meisje komt uit een "achtergestelde" situatie
  • Het pleeggezin heeft onvoldoende financiële mogelijkheden

Bredere aanvraag en verbinden
Door deze link kun je een brede aanvragen in elkaar zetten en verruim je de mogelijkheden met meer dan 300%!

In je aanvraag maak je vervolgens de verbinding tussen deze situatie en de mogelijkheden die het sporten haar geeft, het feit dat dit haar ontplooiingsmogelijkheden geeft, persoonlijke groei, zelfvertrouwen etc.

Daarnaast kun je in aparte aanvragen een link leggen tussen het meisje, sport en onvoldoende financiële mogelijkheden.

De subsidies en fondsen selecteren via Fondswervingonline

In bovenstaande case zijn er een aantal "activiteiten" waarop we onze aanvragen gaan baseren:

[x] Kinderen - Jongeren
[x] Kinderen in achterstandsituaties
[x] Armoede

Selecteren
Als lid van Fondswervingonline heb je een aanvullend zoekfilter beschikbaar: "Activiteiten".

Scherm activiteiten

Kies vervolgens voor "Kinderen - Jongeren" of "Kinderen in achterstandsituaties".

Kinderen in achterstandsituaties

Vervolgens krijg je de lijst met subsidies en fondsen die aan deze activiteiten voldoen, inclusief alle gegevens die je nodig hebt voor je aanvraag.

Lijst met fondsen kinderen

Hetzelfde kun je vervolgens doen met het trefwoord "armoede".

Activiteit armoede

Goede subsidieaanvraag

De mate waarin je aanvragen succesvol zijn is dus mede afhankelijk of je een goede "verbinding" weet te maken tussen de doelstelling van de subsidieverstrekker of het fonds en de situatie van je project, waarbij ik boven een mogelijke insteek cadeau heb gedaan.

Maak je aanvraag dus niet te beperkt. Denk zoals in deze case niet direct aan subsidies voor sport, maar bekijk het breder en maak vooral een verbinding tussen de aanvrager en de doelstelling van de subsidieverstrekker en het fonds.

Meer tips

Leden van Fondswervingonline hebben via het dossier fondsenwerving de beschikking over tientallen tips en stappenplannen.

Geen standaardaanvragen

Het is dus ook absoluut niet interessant om een soort "mailmerge" aanvraag naar tientallen verstrekkers te sturen. Verdiep je per verstrekker in de doelstelling van en kijk of je hier raakvlakken ziet met je aanvraag.

Als lid van Fondswervingonline heb je per subsidieverstrekker of fonds altijd de doelstelling en de andere benodigde gegevens beschikbaar. Gebruik deze, en investeer voldoende tijd in een kwalitatieve aanvraag.