Ondernemen en investeren

Prepare2start subsidie opvolger PSB subsidie Programma Starters op Buitenlandse markten

Prepare2start volgt de PSB (Programma Starters op Buitenlandse markten) op. De Subsidieregeling prepare2start heeft tot doel mkb-bedrijven die over geen of weinig exportervaring beschikken, te ondersteunen bij het betreden van een nieuwe of praktisch nieuwe buitenlandse markt.

Prepare2start

De ondersteuning bestaat uit advies en begeleiding bij het opstellen en uitvoeren van een internationaliseringsplan en een bijdrage in de kosten van een aantal in het plan genoemde activiteiten. Deelname aan de regeling is mogelijk wanneer een ondernemer wil gaan exporteren naar een land waar hij nog niet of slechts in beperkte mate actief is.

Samen met een adviseur internationale handel van een Kamer van Koophandel, Syntens of een van de deelnemende ondernemersorganisaties wordt een internationaliseringsplan opgesteld. Dit plan is de kern van de regeling. Bij het opstellen van het plan kan desgewenst de gehele internationaliseringsstrategie van de ondernemer in beschouwing worden genomen.

Met prepare2start kan hij zich oriënteren op de mogelijkheden van inkoop, productie, samenwerking en verkoop op internationale markten. De kosten van het advies en de begeleiding van de adviseur internationale handel bij het opstellen en uitvoeren van het plan komen voor rekening van de EVD. Het plan wordt beoordeeld door de EVD.