Internationaal ondernemen en ontwikkelingswerk

Prinses Máxima bij symposium over microkrediet te Den Haag

Maxima is donderdag 10 maart in De Nieuwe Kerk te Den Haag aanwezig bij een symposium over microkrediet. Het symposium wordt georganiseerd door de Interkerkelijke organisatie voor ontwikkelingssamenwerking ICCO en kredietverstrekker Oikocredit.

Symposium

Tijdens het symposium staat de vraag centraal welke rol banken kunnen spelen bij het verbeteren van de economische en sociale ontwikkeling van financieel kansarme mensen in ontwikkelingslanden door middel van zeer kleine leningen.

Jaar van het microkrediet 

Maxima is aanwezig in de functie van adviseur voor het Internationale Jaar van het Microkrediet. De inleiding van het symposium wordt verzorgd door de Minister voor Ontwikkelingssamenwerking. Sprekers zijn ook drs. H. Heemskerk, bestuursvoorzitter Rabobank, Jhr. drs. D. Laman Trip, oud-bestuursvoorzitter ING Nederland en adviseur Internationaal Jaar van het Microkrediet en mw. M. Robinson, emeritus hoogleraar aan de Harvard Universiteit.

ICCO

ICCO werkt met 800 partnerorganisaties in 50 ontwikkelingslanden samen aan basisvoorzieningen zoals water en onderwijs, aan een politiek stabiel klimaat, en aan economische ontwikkeling. ICCO besteedt dit jaar 125 miljoen euro aan ontwikkelingssamenwerking. Hiervan wordt 4 miljoen euro aan ondersteuning van microkredietorganisaties gegeven in 27 landen.

Oikocredit

Oikocredit verstrekt wereldwijd krediet aan ondernemende mensen in ontwikkelingslanden. Met een portefeuille van 60 miljoen euro (169 instellingen in 40 landen) is het één van de grootste private spelers in microkrediet. Met de gezamenlijke organisatie van het symposium geven organisatoren ICCO en Oikocredit uiting aan hun succesvolle samenwerking, met name op het gebied van microfinanciering

Daarnaast luidt het symposium de viering van het 40- respectievelijk 30-jarig bestaan van beide organisaties in.