Sport recreatie en evenementen

Provincie Utrecht: 3,5 miljoen euro tot 2011 voor Sport en beweging

De provincie Utrecht investeert ruim 3 miljoen euro in nieuwe sportbeleid onder de titel 'Utrecht in beweging'. De speerpunten in het nieuwe sportbeleid zijn het versterken van de samenwerking tussen buurt, onderwijs en sport en het ondersteunen van gemeenten bij het ontwikkelen van sportbeleid. Ook wil de provincie stimuleren dat speciale doelgroepen zoals, ouderen, arbeidsgehandicapten en allochtone meisjes en jongens meer aan sport gaan doen.

Daarnaast komt er een fonds voor jong sporttalent. Sportservice Midden Nederland (SMN) zal net als voorheen financieel worden ondersteund, zodat SMN de professionele ondersteuning kan blijven leveren aan de sportverenigingen. Het provinciaal sportbeleid wil met deze speerpunten vooral aanvullend zijn op het landelijk en gemeentelijk sportbeleid. 

Bevorderen sporten in de buurt en bij de sportverenigingen

In de praktijk wil de provincie vooral het sporten in de buurt en bij de sportverenigingen verder ontwikkelen en promoten, zodat zoveel mogelijk mensen die nu nog niet actief zijn, worden bereikt. 'Meedoen is belangrijker dan winnen', volgens het motto van Pierre de Coubertin, oprichter van de moderne Olympische Spelen. Sport zet de maatschappij in beweging en brengt mensen samen, of het nu gaat om breedtesport of topsport, waar ook een sterke stimulans van uitgaat

Fonds jong sporttalent

Voor de jonge sporters wil de provincie een talentenfonds oprichten. Er zijn overigens een groot aantal fondsen in Nederland. “Talentvolle kinderen moeten in de gelegenheid gesteld worden om dicht bij huis op niveau te kunnen trainen. Niet alle sportverenigingen zijn in staat dit te bieden. Wij vinden het belangrijk dat jonge talentvolle sporters gestimuleerd worden in hun sportontwikkeling en stellen subsidie beschikbaar voor het ontwikkelen van randvoorwaarden zodat de 'toekomst van Utrecht' zich dichtbij huis kan ontwikkelen”, aldus gedeputeerde sport mw. Anneke Raven.