Onderwijs

Regeling tegemoetkoming kosten opleidingsscholen geopend

De Regeling tegemoetkoming kosten opleidingsscholen is geopend. Deze regeling vertrekt subsidie voor een tegemoetkoming in de kosten van een beperkt aantal opleidingsscholen voor de begeleidingskosten van de studenten die hun opleiding voor een groot gedeelte op de werkplek volgen. Hiermee kunnen scholen een opleidingsinfrastructuur in de school inrichten en in stand houden en kosten dekken die gemoeid zijn met de feitelijke begeleiding van de studenten. 

Te subsidiëren activiteiten 

  1. De Minister kan subsidie per schooljaar verstrekken voor een tegemoetkoming in de kosten van een beperkt aantal opleidingsscholen voor de begeleidingskosten van de studenten die hun opleiding voor een groot gedeelte op de werkplek volgen. Hiermee kunnen scholen een opleidingsinfrastructuur in de school inrichten en in stand houden en kosten dekken die gemoeid zijn met de feitelijke begeleiding van de studenten.
  2. In aanvulling op het eerste lid, wordt met studenten die hun opleiding voor een groot gedeelte op de werkplek volgen, bedoeld:
  • a. studenten van een lerarenopleiding in het hoger beroepsonderwijs (bachelor- of masteropleiding), die minimaal 40% van het curriculum in de praktijk volgen, b. studenten van een eenjarig programma van een hbo-lerarenopleiding op grond van artikel 5.6, vijfde lid, onderdeel
  • b, van de Wet studiefinanciering 2000 (kopopleiding) die minimaal 50% (= 30 studiepunten) van het curriculum in de praktijk volgen,
  • c. studenten van een universitaire lerarenopleiding (masteropleiding) van 60 studiepunten, die 20% van het curriculum in de praktijk volgen,
  • d. studenten van een universitaire lerarenopleiding (masteropleiding) van 120 studiepunten die mede voorbereidt op de bevoegdheid voor het geven van onderwijs in het voorbereidend hoger onderwijs, die minimaal 25% (= 30 studiepunten) van het curriculum in de praktijk volgen,
  • e. studenten van een universitaire bacheloropleiding die een educatieve minor volgen die gericht is op het behalen van een bevoegdheid voor de theoretische leerweg in het vmbo en de eerste drie leerjaren havo en vwo die bovendien minimaal 15 studiepunten van het curriculum in de praktijk volgen,
  • f. studenten die op basis van een geschiktheidsverklaring als leraar zijn benoemd of aangesteld (zij-instromers), of
  • g. studenten die zijn benoemd of aangesteld als leraar en tegelijkertijd een lerarenopleiding volgen met als doel om een hogere of andere bevoegdheid te behalen.

Subsidieplafond

Voor subsidieverlening op grond van deze regeling is per jaar een bedrag van € 17.000.000 beschikbaar.

Subsidiebedrag

  1. De subsidie per subsidieontvanger bedraagt ten hoogste € 340.000 per schooljaar, dat aan maximaal 50 subsidieontvangers kan worden verleend.
  2. De hoogte van subsidie wordt bepaald aan de hand van het aantal studenten op de opleidingsschool, zoals in bijlage 2 is aangegeven.
  3. Subsidieverlening voor het eerste schooljaar vindt plaats op basis van een prognose van het aantal studenten door de subsidieontvanger. Elk volgend schooljaar wordt de hoogte van de subsidieverlening bepaald op grond van het aantal studenten uit het verstreken schooljaar (realisatiegegevens).
  4. De subsidie wordt verleend als tegemoetkoming in de uitgaven die zijn verbonden aan de in artikel 2 omschreven activiteiten. Zij kan ook worden aangewend voor andere activiteiten van de instelling(en) waarvoor bekostiging wordt verstrekt.