Bouw en monumentenzorg

Restauratie monumenten: euro 47 miljoen beschikbaar via Regeling rijkssubsidiëring instandhouding monumenten

Voor de verlening van instandhoudingssubsidies is via de Regeling rijkssubsidiëring instandhouding monumenten in totaal € 47 miljoen per jaar beschikbaar. Hiervan is € 41 miljoen beschikbaar voor reguliere instandhoudingsplannen. Voor grootschalige instandhoudingsplannen, waarvan de zesjaarlijkse subsidiebehoefte € 700.000,– of meer bedraagt, is € 6 miljoen beschikbaar.

Meer subsidieaanvragen restauratie kerkgebouwen

In voorgaande jaren was het beschikbare budget toereikend om alle daarvoor in aanmerking komende aanvragen te kunnen honoreren. Vorig jaar is echter voor een bedrag van € 68 miljoen subsidie aangevraagd. Opvallend is het aandeel van kerkgebouwen in de subsidievraag: bijna € 51 miljoen is toe te schrijven aan deze categorie beschermde monumenten. Dit hangt samen met de wijziging van de Rrim  waarbij de maximale subsidiabele kosten voor kerkgebouwen werden verhoogd van € 100.000,– naar € 699.999,–.

Subsidie grootschalige instandhoudingsprojecten

Voor subsidieaanvragen voor grootschalige instandhoudingsprojecten blijkt het budget te laag om alle aanvragen te kunnen honoreren. Dit budget wordt verhoogd tot € 12 miljoen om toch zoveel mogelijk aanvragen te honoreren. Hiermee bedraagt het totale budget € 53 miljoen. De financiering hiervan is mogelijk door het beschikbaar komen van extra middelen.