Maatschappij en samenleving

Subsidie aanvragen Europees Integratiefonds jaartranche 2009

Op 16 september 2009 wordt de Nederlandse oproep voor het indienen van subsidieaanvragen voor het Europees Integratiefonds jaartranche 2009 opengesteld. Het Europees Integratiefonds (EIF) is een initiatief van de Europese Unie en ingesteld voor de periode 2007-2013. Het is bedoeld om lidstaten van de Europese Unie te ondersteunen bij het scheppen van voorwaarden om het verblijf en de integratie van niet-genaturaliseerde onderdanen van derde landen (dus van buiten de Europese Unie) die legaal in de lidstaat verblijven te vergemakkelijken. Verdragsvluchtelingen zijn uitgesloten van het EIF en vallen onder het Europees Vluchtelingenfonds (EVF).

Sluitingsdatum

De oproep sluit op 28 oktober 2009 om 16.00 uur. Dit betekent dat aanvraagformulieren (inclusief alle bijlagen) uiterlijk op deze datum en op dit tijdstip moeten zijn ontvangen bij het Programmasecretariaat Europese Fondsen, zowel per e-mail als per post. Projectvoorstellen die na dit tijdstip en na deze datum worden ontvangen zullen niet in behandeling worden genomen.

Subsidiebudget

Voor de jaartranche 2009 (lopend van 01-01-2009 t/m 30-06-2011) is een bedrag van €608.283,21 beschikbaar voor projecten in Nederland. Projecten die betrekking hebben op:

  1. participatie als instrument voor inburgering waarvoor een bedrag beschikbaar is van €351.788,30
  2. interculturele dialoog op lokaal- of wijkniveau gericht op duurzame contacten waarvoor een bedrag beschikbaar is van €173.755,71
  3. uitwisseling tussen lidstaten van de Europese Unie van ervaringen, goede methoden en informatie inzake integratie waarvoor een bedrag beschikbaar is van €82.739,20

kunnen in aanmerking komen voor medefinanciering vanuit het EIF. De subsidiabele kosten van een project moeten tenminste €100.000 zijn, behalve voor actie 3 waarvoor de subsidiabele kosten tenminste €50.000 moeten zijn.

Wat te doen als uw organisatie een subsidieaanvraag wil indienen?

  1. Allereerst kunt u zich ervan verzekeren dat de inhoud van uw projectvoorstel past binnen de kaders van het Europees Integratiefonds. Dit kunt u doen door uw projectidee te toetsen aan het Nederlandse jaarprogramma EIF 2009, het Nederlandse meerjarenprogramma EIF 2007-2013 en de Raadsbeschikking EIF (Nr. 2007/435/EG, d.d. 25 juni 2007).
  2. Ook dient u zich ervan te verzekeren dat uw projectvoorstel voldoet aan alle (administratieve) regels en vereisten vanuit het Europees Integratiefonds. Informatie hierover kunt u onder andere vinden in het Uitvoeringskader EIF, het Financieel kader EIF en de Uitvoeringsbeschikking EIF.
  3. Indien u ervan overtuigd bent dat uw projectvoorstel zowel financieel als inhoudelijk binnen het Fonds past, dan kunt u de aanvraagformulieren plus bijlagen invullen.
  4. U kunt zelf alvast uw projectvoorstel naast het ‘puntenformulier EIF’ leggen. Op deze wijze kunt u alvast inschatten of uw project een hoge score zal ontvangen bij de beoordelingsfase. Eventueel kunt u uw projectvoorstel nog aanpassen.
  5. U dient de aanvraagformulieren in bij het Programmasecretariaat Europese Fondsen, zowel per e-mail als per post.

Uitgebreidere informatie over zaken waarop u moet letten tijdens de aanvraagfase is te vinden in het Uitvoeringskader EIF. Alle genoemde documenten staan vermeld onder het hoofdstuk ‘Formulieren en documenten’.