Bouw en monumentenzorg

Subsidie duurzame warmte: subsidieregeling Duurzame Warmte bestaande woningen 10 september van start gegaan

De subsidieregeling Duurzame Warmte voor bestaande woningen is op 10 september van start gegaan. De regeling, die doorloopt tot eind 2011, ondersteunt de aanschaf van duurzame warmtetoepassingen die zonder subsidie (nog) niet rendabel zijn: zonneboilers, warmtepompen en micro-wkk.

Doelstellingen

De verwachtingen en ambities zijn groot. Wat is de stand van zaken? De nieuwe subsidie levert een bijdrage aan de doelstellingen van het convenant ‘Meer met Minder’ dat in januari 2008 door de overheid en andere partijen is ondertekend. Een van de doelstellingen van ‘Meer met Minder’ is om in de periode 2008 – 2011 100.000 bestaande woningen van duurzame energiemaatregelen te voorzien. Bij het vaststellen van het convenant is afgesproken om een subsidie in het leven te roepen om het gebruik van duurzame warmtesystemen onder woningeigenaren te stimuleren.

De eerste resultaten

Het subsidiebudget van de subsidieregeling Duurzame Warmte voor bestaande woningen is 66 miljoen euro. Dit geld moet voldoende zijn om in die periode in circa 70.000 bestaande woningen de installatie van zonneboilers, warmtepompen en micro-wkk te stimuleren. Jaarlijks stelt SenterNovem een budget vast voor de verschillende categorieën duurzame producten. In het eerste jaar is voor zonneboilers en warmtepompen 18 miljoen beschikbaar, voor micro-wkk-ketels 2 miljoen euro.

211 subsidieaanvragen

De subsidieregeling Duurzame Warmte voor bestaande woningen maakt een goede start. In twee weken tijd zijn er 211 aanvragen binnengekomen bij SenterNovem: er waren 136 aanvragen voor de aanschaf van kleine zonneboilers (met collectoroppervlakte tot 6 vierkante meter), 20 voor grote zonneboilers (met collectoroppervlakte groter dan 6 vierkante meter), 39 voor warmtepompen, 4 voor lucht-water warmtepompen en 12 voor micro-wkk-installaties.

Meer bekendheid en ervaring

Naast de doelstelling om meer woningen in Nederland te ‘verduurzamen’, moet de subsidie ervoor zorgen dat de zonneboiler, warmtepomp en micro-wkk-ketel meer bekendheid krijgen onder een groot publiek. Op dit moment bevinden de drie warmtesystemen zich nog in meer of mindere mate in de marktintroductiefase. Daarnaast kunnen installateurs en woningeigenaren meer ervaring opdoen met de relatief nieuwe toepassingen.

Ten slotte is het de bedoeling dat door schaalvergroting en meer praktijkervaring een markt ontstaat voor duurzame warmtesystemen, waardoor de prijs per systeem daalt en grootschalige markttoepassing dichterbij komt. Het streven is dat aan het eind van de subsidieperiode, eind 2011, het aantal duurzame warmtesystemen zodanig is, dat de prijzen op een vergelijkbaar niveau liggen als dat van conventionele warmtetoepassingen.