Arbeid en werkgelegenheid

Subsidie om mensen met arbeidsbeperking naar vermogen te laten werken

Vanaf deze maand kunnen gemeenten, sociale werkplaats bedrijven en het UWV voorstellen indienen voor vernieuwende aanpakken en methoden om meer mensen met een arbeidsbeperking naar vermogen te laten werken bij gewone werkgevers.

Pilots werken naar vermogen - Pilot sw-bedrijven

Voorbeeld hiervan is de Pilots werken naar vermogen - Pilot sw-bedrijven.

Staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft samen met de koepelorganisaties VNG (gemeenten), Cedris (sw-bedrijven), Divosa (sociale diensten) en de uitvoeringsorganisatie UWV het startsein gegeven voor het indienen van projectvoorstellen door het veld bij Divosa. Voor alle projecten gezamenlijk is maximaal 2,5 miljoen euro subsidie beschikbaar.

De projecten moeten een impuls geven aan vernieuwende dienstverlening van de sw-bedrijven en de Werkpleinen.

Sociale werkvoorziening als springplank

Sw-bedrijven hebben een taak bij het aan de slag helpen van mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Zij bieden mensen werk: binnen de eigen organisatie, via detachering of door mensen via leerwerktrajecten in dienst te laten treden bij reguliere werkgevers.

Sinds de wijzigingen in de Wet sociale werkvoorziening (Wsw) vanaf 1998 hebben veel sw-bedrijven vooruitgang geboekt op het terrein van de ontwikkeling van arbeidsvaardigheden van mensen met een arbeidsbeperking en de doorstroom van deze groep naar een baan buiten het sw-bedrijf. Het doel van deze pilot ? de omslag van sw-bedrijven naar bedrijven waar de arbeidsontwikkeling centraal staat - is om meer kennis te vergaren over hoe de sw-sector nog meer dan nu als een springplank kan fungeren voor álle mensen die op termijn bij een reguliere werkgever aan de slag kunnen, maar zich eerst nog verder moeten ontwikkelen. 

Dienstverlening op Werkpleinen

Op de circa honderd Werkpleinen werken UWV en gemeenten samen. Op de Werkpleinen staat de klant centraal. Voor de werkzoekende is het doel een snelle, effectieve bemiddeling en re-integratie. Belangrijk is dat werkzoekenden op basis van een goede diagnose van hun mogelijkheden hulp op maat krijgen aangeboden. Voor de werkgever is het doel een goede match tot stand te brengen tussen vraag en aanbod om snel aan goede nieuwe mensen te komen.

Deze pilot moet meer kennis opleveren over hoe gemeenten en UWV samen met andere lokale partijen integrale dienstverlening nog beter kunnen vormgeven, ook gericht op mensen met een arbeidsbeperking.

De pilots die zich richten op de sw-sector en de Werkpleinen maken onderdeel uit van vier pilots om de kansen van mensen met een arbeidsbeperking op de reguliere arbeidsmarkt te verbeteren.

De pilot die zich richt op meer werkplekken bij werkgevers loopt al en voor de pilot waar de inzet van het instrument loondispensatie centraal staat moet een wettelijke basis worden gecreëerd. Het wetsvoorstel hiervoor zal binnenkort aan de Tweede Kamer worden aangeboden. Het kabinet geeft met de pilots invulling aan het advies van de commissie fundamentele herbezinning Wsw (commissie De Vries) dat in oktober 2008 is uitgebracht. Deze commissie stelt maatregelen voor om te bevorderen dat meer mensen met een arbeidsbeperking, dan nu het geval is, aan de slag kunnen bij reguliere bedrijven.