Onderwijs

Subsidie opleidingen medewerkers thuiszorg

Deze subsidieregeling Subsidieregeling mobiliteitsbevordering thuiszorgsector 2009/2010 biedt thuiszorginstellingen de mogelijkheid om subsidie te vragen voor algemene opleidingen voor hun medewerkers in de huishoudelijke verzorging. In deze subsidieregeling zijn onder meer opgenomen de opleidingen waarvoor subsidie kan worden aangevraagd, de voorwaarden waaronder subsidie kan worden aangevraagd, de verplichtingen van de subsidieontvanger en de procedurele regels die in acht genomen dienen te worden bij de subsidiëring.

Welke medewerkers komen in aanmerking?

De thuiszorginstellingen kunnen op basis van de Subsidieregeling mobiliteitsbevordering thuiszorgsector 2009/2010 subsidie aanvragen ten behoeve van medewerkers in de huishoudelijke verzorging die bij hen in loondienst zijn. Een medewerker in de huishoudelijke verzorging is iemand die op basis van een reguliere betaalde betrekking in persoon direct huishoudelijke verzorging verricht ten behoeve van cliënten die op basis van de Wmo aanspraak hebben op huishoudelijke verzorging.

Hoeveel subsidie kan ik als thuiszorginstelling maximaal ontvangen?

Subsidie aan thuiszorginstellingen die tot dezelfde groep van thuiszorginstellingen behoren, bedraagt niet meer dan € 1.000.000. Deze maximale bijdrage per groep van thuiszorginstellingen is opgenomen om te voorkomen dat één thuiszorginstelling het gehele beschikbare subsidiebedrag in één keer toegekend krijgt.

Door het opnemen van een maximaal bedrag per instelling kunnen er meer thuiszorginstellingen in aanmerking komen voor een subsidie. Anders gezegd: de vraag of het gestelde maximumbedrag is of wordt bereikt wordt op het niveau van de groep van thuiszorginstellingen beoordeeld. Dit geschiedt door alle aanvragen van alle instellingen behorende tot de groep van thuiszorginstellingen bij elkaar op te tellen.

De subsidieregelingen houden bij de berekening van het maximumbedrag waarvoor de moedermaatschappij in aanmerking kan komen geen rekening met het percentage van de aandelen die de moedermaatschappij houdt in de dochtermaatschappij. Gelet op het bovenstaande wordt geadviseerd om het opstellen van een subsidieaanvraag in goed overleg te doen tussen de moeder- en dochtermaatschappijen binnen de groep van thuiszorginstellingen en de subsidieaanvragen bij voorkeur gezamenlijk in te dienen. Dit om te voorkomen dat de moeder/een dochter reeds het maximumbedrag heeft aangevraagd en de overige thuiszorgsinstellingen binnen de groep niet meer voor subsidie in aanmerking kunnen komen.

Hoe vaak kan ik subsidie aanvragen?

Op basis van beide regelingen kan subsidie worden aangevraagd tot 15 oktober 2010. Anders dan voorgaande jaren kan een thuiszorginstelling meerdere keren subsidie aanvragen op basis van dezelfde subsidieregelingen. Dit mede door de lange looptijd van de regelingen. Het is immers denkbaar dat een thuiszorginstelling gedurende 2009 en 2010 meerdere malen alfahulpen in dienst neemt of meerdere malen thuishulpen wil scholen.

Thuiszorginstellingen kunnen echter niet tweemaal ten aanzien van dezelfde kosten subsidie verkrijgen. Daarnaast is het zo dat om te voorkomen dat een thuiszorginstelling een voormalig alfahulp in dienst neemt voor een jaar, vervolgens een periode als alfahulp bemiddelt en dan weer in dienst neemt, is opgenomen dat een thuiszorginstelling gedurende de looptijd van deze regeling slechts eenmalig een subsidie voor het in dienst nemen van een alfahulp als medewerker in de huishoudelijke verzorging.

Aangezien beide regelingen zien op het subsidiëren van verschillende kosten is goed mogelijk dat een thuiszorginstelling op basis van beide regelingen voor subsidie in aanmerking komt. Ook hier geldt weer dat thuiszorginstellingen ten aanzien van dezelfde kosten geen subsidie kunnen verkrijgen op basis van beide regelingen.