Maatschappij en samenleving

Subsidie provincie Noord-Holland voor initiatieven zorg en welzijn

De provincie sluit aan bij het beleid van Noord-Hollandse gemeenten en initiatieven van instellingen en organisaties op gebied van zorg en welzijn en richt zich vooral op die zaken die de gemeentegrens overschrijden. Nieuw in het beleid van de provincie is de grotere flexibiliteit die provincie gemeenten en instellingen biedt voor de aanpak van specifieke problemen. Kennis delen is een speerpunt.

Vier uitvoeringsregelingen

1. Arbeidsmarkt en Onderwijs
Met deze regeling steunt de provincie projecten binnen 6 deelgebieden: Laaggeletterdheid, aansluiting tussen verschillende soorten onderwijs, definitieve schoolverlaters, leerwerkplekken, studiekeuze en werving en maatschappelijke stages. Voor deze projecten is ruim 700.000 euro beschikbaar. Er kan subsidie worden aangevraagd t/m 22 april 2009. De provincie neemt ook vanwege de economische recessie maatregelen om werkgelegenheid te behouden.

2. Stimulering maatschappelijke ontwikkeling
Oplossingen voor gecompliceerde maatschappelijke problemen zijn vaak in handen van veel verschillende organisaties en mensen. Gemeenten en instellingen kunnen initiatieven indienen om vraagstukken met een regionale uitstraling aan te pakken. Hiervoor is maximaal 1.000.000 euro beschikbaar.

3. Vrijwilligerswerk
De provincie wil mensen voor vrijwilligerswerk werven en behouden. De uitvoeringsregeling maakt het mogelijk dat er geïnvesteerd wordt in werving en behoud van vrijwilligers en kwaliteitsverbetering en professionalisering van bovenlokale vrijwilligersorganisaties. Maatwerk is daarbij van belang. Het gaat hierbij om organisaties die actief zijn op het gebied van sport, zorg en welzijn, cultuur, cultuurhistorie en lokale media. Er is maximaal 380.000 euro beschikbaar.

4. Actief meedoen
Met deze regeling wil de provincie innovatie en implementatie van best practices stimuleren. Het gaat daarbij om de onderwerpen bestrijding van discriminatie, radicalisering, huiselijk geweld, vrijwilligerswerk en participatie van jongeren bij de ontwikkeling van beleid. Er is maximaal 700.000 euro per jaar beschikbaar.