Innovatie en technologie

Subsidie veehouderij voor integraal duurzame stal- en houderijsystemen

Er is 2,2 miljoen subsidie beschikbaar voor ondernemers met vernieuwende ideeën voor de ontwikkeling van integraal duurzame stal- en houderijsystemen via de SBIR subsidie. Dat zijn stal- en houderijsystemen die het dierenwelzijn sterk verbeteren en daarnaast beter zijn voor het milieu, diergezondheid, energie, arbeidsomstandigheden en beter passen in het landschap.

SBIR subsidie

Het Small Business Innovation Research Programma (SBIR) is een op innovatie gericht programma voor kleine en middelgrote bedrijven. Via het SBIR programma ontwikkelen midden- en kleinbedrijven (mkb) in opdracht van de overheid innovaties die bijdragen aan het oplossen van maatschappelijke vraagstukken.

Tegelijkertijd krijgen de bedrijven een kans om nieuwe en innovatieve producten, processen en diensten te ontwikkelen. Het kabinet wil dat in 2011 5% van de stallen integraal duurzaam is met een perspectief op grootschalige toepassing in de jaren erna. De kenmerken van integraal duurzame stal- en houderijsystemen zijn nog volop in ontwikkeling en ook niet statisch.

Onderzoek en innovaties in de praktijk leiden ertoe dat de integraal duurzame stal van 2015 een andere stal is dan die van vandaag. De lat zal geleidelijk aan steeds hoger worden gelegd.

Met het Small Business Innovation Research (SBIR) Programma roept minister Gerda Verburg ondernemers op om hun ideeën over duurzame stal- en houderijsystemen te ontwikkelen en in de praktijk te testen. In deze stal- en houderij-ontwerpen komt een aantal onderwerpen terug.

Het perspectief van het dier is leidend bij de inrichting van de stal- en houderijsystemen en de bedrijfsvoering. Gehouden dieren kunnen behoeften voortvloeiend uit hun natuurlijk gedrag uiten, krijgen daglicht, hebben voldoende ruimte en ondergaan geen of minimale fysieke ingrepen. Gehouden dieren zijn zichtbaar voor burgers, ofwel in het landschap ofwel op het bedrijf. Daarnaast wordt ook op een of meer andere duurzaamheidsaspecten zoals milieu, diergezondheid, energie, arbeidsomstandigheden, landschappelijke inpassing én economie een verbetering gerealiseerd (integrale aanpak).