Kunst, cultuur en media

Subsidie voor documentaire- en animatiesector nodig

Er liggen concrete plannen klaar die beantwoorden aan de wens van minister Plasterk om de documentaire- en animatiesector ook in de toekomst aan de top te houden. Voor deze uitvoering is geld nodig. In zijn documentaire- en animatiebrief constateert de minister dat het goed gaat met beide sectoren.

Documentaire en animatie

Ze produceren – ook volgens de minister – werk van hoge kwaliteit en staan internationaal hoog aangeschreven. Tegelijkertijd is de financiering uitgehold door bezuinigingen bij de Publieke Omroep, het einde van rechtstreekse overheidssteun aan televisieprogramma’s en bevriezing van de budgetten van de fondsen over een reeks van jaren. Onderzoeksbureau Berenschot stelt vast dat de artistieke animatiesector de aansluiting dreigt te missen met de commerciële.

Financiële injectie voor de animatiesector

De Vereniging van Nederlandse Animatieproducenten, de Beleidsgroep Documentaire, het Nederlands Fonds voor de Film en het Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Omroepproducties roepen de minister van OCW op de opgelopen achterstand in te halen. De fondsen vragen voor de animatiesector een financiële injectie van 1,1 miljoen euro en voor de documentaire 1,6 miljoen euro.