Innovatie en technologie

Subsidie voor innovatieve energiezuinige systemen of hernieuwbare energie mobiliteit via SBIR subsidie

Er is subsidie beschikbaar gesteld via de SBIR subsidie voor innovatieve energiezuinige systemen en/of systemen waarin hernieuwbare energie toegepast wordt, te ontwikkelen voor vrachtwagens of voor personen- en bestelauto’s. Het gaat erom dat stille, schone, zuinige, slimme en veilige mobiliteit versneld op de Nederlandse markt komt, zodat Nederland duurzaam in beweging blijft.

SBIR subsidie

Het Small Business Innovation Research Programma (SBIR) is een op innovatie gericht programma voor kleine en middelgrote bedrijven. Via het SBIR programma ontwikkelen midden- en kleinbedrijven (mkb) in opdracht van de overheid innovaties die bijdragen aan het oplossen van maatschappelijke vraagstukken. Tegelijkertijd krijgen de bedrijven een kans om nieuwe en innovatieve producten, processen en diensten te ontwikkelen.

Het programma is afkomstig uit de Verenigde Staten. Daar besteden overheidsinstellingen jaarlijks een vast percentage van het onderzoeks- en ontwikkelingsbudget bij het innovatieve midden- en kleinbedrijf. Het SBIR programma in Nederland is een initiatief van het ministerie van Economische Zaken in samenwerking met de ministeries van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Verkeer en Waterstaat, Defensie, Volkshuisvesting Ruimtelijke Ordening en Milieu en Onderwijs Cultuur en Wetenschap en Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Indienen projectvoorstel

Ondernemers kunnen hun projectvoorstellen indienen tot en met 16 oktober 2009. De minister stelt voor de beste ideeën 1,8 miljoen euro beschikbaar. Als u denkt dat uw bedrijf over voldoende expertise beschikt om een voorstel in te dienen en uit te voeren, nodigt ministerie van Verkeer en Waterstaat u uit om een offerte voor een haalbaarheidsonderzoek in te dienen.

Informatie tender

Meer informatie over deze tender vindt u in de oproep SBIR Auto van de Toekomst (zie onder, bijlagen). Deze eerste fase van de SBIR Auto van de Toekomst heeft betrekking op het uitvoeren van een haalbaarheidsonderzoek waarin 12 projectvoorstellen opdracht krijgen voor een haalbaarheidsonderzoek. De resultaten daarvan zullen beoordeeld worden en bij positieve uitslag, kunnen 8 projectvoorstellen door naar de tweede fase, een onderzoeks- en ontwikkelingsopdracht. De tweede fase zal betrekking hebben op het eigenlijke onderzoeks en ontwikkelingstraject. De 1,8 miljoen is voor beide fasen.