Natuur, milieu en energie

Subsidie voor investeren in alternatieve brandstoffen

Er is 1,8 miljoen euro subsidie beschikbaar voor nieuwe vulpunten ethanol en aardgas via de subsidie Tankstations Alternatieve Brandstoffen. De overheid kent 1,8 miljoen euro subsidie toe aan 23 investeringsprojecten voor nieuwe vulpunten met de alternatieve brandstoffen aardgas en ethanol (E 85). Het ministerie stelt dit bedrag beschikbaar via het subsidieprogramma Tankstations Alternatieve Brandstoffen.

Doelstelling subsidie

Doel van het subsidieprogramma Tankstations Alternatieve Brandstoffen is een landelijk dekkend netwerk van tankstations te realiseren waar alternatieve brandstoffen voor iedereen verkrijgbaar zijn. Het gebruik van alternatieve brandstoffen moet een bijdrage leveren aan het terugdringen van de CO2-uitstoot door het verkeer.

Zo vermindert het gebruik van aardgas de CO2-uitstoot met ruim 20 procent. Het gebruik van ethanol levert, afhankelijk van de gebruikte grondstof, zelfs 30 tot 80 procent CO2-reductie op.

Geografische spreiding

Met de honorering van de 23 investeringsvoorstellen worden in totaal 69 ethanolvulpunten (E 85) en 31 aardgasvulpunten gerealiseerd. De 69 ethanolvulpunten komen in alle provincies behalve in Groningen. Het zwaartepunt ligt in de zuidelijke provincies Limburg (12), Noord-Brabant (21) en Zuid-Holland (13), gevolgd door Gelderland (6), Overijssel (5) en Flevoland (4). Ook in Noord-Holland (3), Drenthe (2) en Friesland, Utrecht en Zeeland (1) komen ethanolvulpunten.

De 31 aardgasvulpunten worden gerealiseerd in alle provincies. Het zwaartepunt ligt hier in de provincies Noord- en Zuid-Holland met ieder 5 vulpunten, gevolgd door Noord-Brabant (4), Friesland en Limburg (3), Groningen, Overijssel, Gelderland en Flevoland (ieder 2) en Drenthe, Utrecht en Zeeland met 1 vulpunt.

Beleidskader

Het subsidieprogramma Tankstations Alternatieve Brandstoffen past binnen het kabinetsprogramma ‘Schoon en Zuinig’ waarin het kabinet haar ambities beschrijft om van Nederland een van de schoonste en zuinigste energielanden in Europa maken. De 'Schoon en Zuinig'-activiteiten die zijn gericht op een duurzame automobiliteit zijn gebundeld in het programma 'Auto van de Toekomst gaat rijden'.

Het subsidieprogramma Tankstations Alternatieve Brandstoffen levert hieraan een bijdrage door het verbeteren van de verkrijgbaarheid van aardgas en ethanol. Het programma wordt uitgevoerd door SenterNovem en heeft een looptijd tot 1 september 2010. Voor deze datum moet de brandstof bij de tankstations verkrijgbaar zijn.