Natuur, milieu en energie

Subsidie voor nieuwe pilot- en demonstratieprojecten voor bioraffinage

Er is subsidie beschikbaar voor ondernemers voor nieuwe pilot- en demonstratieprojecten voor bioraffinage. Bioraffinage is het slim verwerken van planten en plantenresten voor meerdere toepassingen. Daarnaast komt er subsidie voor het efficiënt vergassen van biomassa en er komt een financiële stimuleringsregeling voor het oplossen van de vraag hoe zeewieren het makkelijkst zijn te kweken en te gebruiken als grondstof voor chemicaliën, veevoer en brandstof.

Tijdelijke energieregeling markt en innovatie in verband met het subsidieprogramma Bioraffinage

Aardolie wordt schaars en dus duur. Aardolie gebruiken we niet alleen voor brandstof en plastic, maar ook als basismateriaal voor de chemische industrie en medicijnen. Er gaat bijna net zoveel aardolie naar bijvoorbeeld plastics, verven, coatings en smeerolie als naar bijvoorbeeld benzine, diesel, LPG en kerosine. De schaarste aan fossiele grondstoffen maakt de zoektocht naar alternatieven essentieel. Planten (biomassa) zijn zo'n alternatief.

Bioraffinage

Planten zijn opgebouwd uit grondstoffen zoals vezels, olie, suikers en eiwitten. Door slimme technieken kunnen deze grondstoffen uit planten geraffineerd worden om er vervolgens nieuwe producten van te maken. Waar het bij het programma voor bioraffinage vooral om gaat is om het samen produceren van meer grondstoffen voor toepassingen in voedsel, medicijnen, veevoer, chemicaliën, biobrandstoffen en materialen. Op deze wijze wordt de biomassa zo goed mogelijk benut en gaan geen waardevolle reststoffen verloren.

De subsidieregeling is er voor ondernemers die pilot- en proefbedrijven willen opzetten om van verschillende soorten biomassa waardevolle producten te maken. Er is €10 miljoen voor deze subsidieregeling beschikbaar.

Subsidieregeling voor vergassingstechnieken

De subsidieregeling voor vergassingstechnieken is bedoeld voor ondernemers die innovatieve technieken willen gebruiken en bijvoorbeeld een demonstratieproject willen starten. Het gaat hier om het vergisten van bijvoorbeeld planten of voedselresten om biogas van te maken en een waardevol restproduct te krijgen dat bijvoorbeeld als meststof dienst kan doen. Er bestaan natuurlijk al vergisters, maar de ontwikkeling naar efficiëntere methoden en het verder gebruik van de restproducten kan nieuwe impulsen gebruiken. Er is €13,5 miljoen voor deze regeling beschikbaar.

Zeewier voor meervoudig gebruik

Zeewier kan voor veel doeleinden gebruikt worden. Zo worden wieren op dit moment vooral gebruikt voor medicijnen en voeding. Wieren kunnen ook een rol spelen als bron voor biobrandstoffen (biogas of bioethanol) of voor waterzuivering. Er is echter nog niet voldoende ervaring met efficiënt gebruik van zeewieren. Via deze regeling kunnen ondernemers slimme oplossingen uitwerken voor de teelt- en oogsttechnieken van zeewier gevolgd door stappen als voorbehandeling, raffinage, gebruik en restverwerking van zeewier. Voor deze tenderregeTijdelijke energieregeling markt en innovatie in verband met het subsidieprogramma Bioraffinageling is €1,3 miljoen beschikbaar.

Innovatieagenda Energie

Bovenstaande regelingen zijn onderdeel van de Innovatieagenda Energie. De Innovatieagenda Energie draagt bij aan het realiseren van de doelstellingen zoals vastgelegd in Schoon en Zuinig, het werkprogramma van het kabinet dat het gebruik van hernieuwbare energie stimuleert, energie-efficiency verbetert en de uitstoot van broeikasgassen vermindert.