Onderwijs

Subsidie basisscholen voor verbetering binnenmilieu

Om goed te kunnen leren en goed les te kunnen geven hebben docenten en leerlingen recht op een gezond en goed geventileerd schoolgebouw. De kwaliteit van het binnenmilieu in basisscholen heeft invloed op de gezondheid en de leerprestaties. Eén van de maatregelen is de bewustwordingscampagne, uitgevoerd door de GGD. Aan het bezoek van de GGD aan de basisschool is een subsidieregeling gekoppeld: de Subsidieregeling verbeteren binnenmilieu voor scholen in het primair onderwijs.

Subsidieregeling verbeteren binnenmilieu voor scholen in het primair onderwijs

Alle scholen in het primair onderwijs gevestigd in een gebouw met natuurlijke ventilatie, die zijn bezocht door de GGD, ontvangen een eenmalige financiële bijdrage voor het realiseren van aanpassingen die het binnenmilieu verbeteren. Deze bijdrage kan worden aangewend voor bijvoorbeeld de aanschaf van buitenzonwering, of het doorvoeren van kleine bouwkundige ingrepen.

Omvang subsidie

Voor het verstrekken van subsidies op grond van deze regeling is een bedrag van € 7.5 mln beschikbaar. Het subsidiebedrag bedraagt € 1500 per school. Bij deze subsidie gaat het om een niet-geoormerkte subsidie. Dat betekent dat de subsidie weliswaar wordt verstrekt voor het in deze regeling omschreven doel, maar dat de instelling niet gehouden is om de subsidie daarvoor daadwerkelijk te gebruiken. Er vindt daarom geen terugvordering of verrekening van niet-bestede middelen plaats. Wel is het zo dat de subsidie uiteraard moet worden besteed aan activiteiten van de school waarvoor bekostiging wordt verstrekt; dus voor reguliere onderwijsactiviteiten. Dat is ook de reden dat de subsidie in de jaarverslaggeving moet worden opgenomen.