Zorg en welzijn

Wijziging subsidieplafond persoonsgebonden budget Regeling subsidies AWBZ alsmede aanpassing Bijdrageregeling zorg AWBZ

Met het koninklijk besluit van 10 december j.l., houdende wijziging van het Besluit zorgaanspraken AWBZ in verband met beperking van de aanspraak op extramurale ondersteunende begeleiding alsmede uitbreiding van de aanspraak op activerende begeleiding is geregeld dat niet geneeskundige activerende begeleiding in verband met een psychiatrische aandoening dit jaar onder de aanspraken op grond van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) blijft vallen en niet wordt overgeheveld naar de te verzekeren prestaties op grond van de Zorgverzekeringswet (Zvw).

PGB- Persoonsgebonden budget

Voor deze zorg blijft derhalve ook een persoonsgebonden budget (pgb) op grond van de AWBZ gelden. Hiervoor is in het budgettair kader zorg EUR 40 miljoen van de Zvw-middelen naar de AWBZ middelen overgeheveld. Dit bedrag moest echter nog aan het subsidieplafond voor de pgb's toegevoegd worden. Dit is met deze regeling geregeld.

De Regeling subsidies AWBZ is daartoe met terugwerkende kracht tot en met 1 januari gewijzigd.

Bijdrageregeling zorg AWBZ

Verder zijn met deze regeling de onderdelen a en b van artikel 3, tweede lid, van het Bijdrageregeling zorg AWBZ gewijzigd. In beide onderdelen stond abusievelijk het woord 'vermeerderd' terwijl dat 'verminderd' moet zijn. Dit is thans met terugwerkende kracht tot en met 1 januari gecorrigeerd.