Subsidies
Financieringen en kredieten

Bekostiging primair onderwijs - Lumpsum fianciering

Jaarbudget:
Variabel
Per uitgifte
Afhankelijk van aanvraag
Indientermijn:
Doorlopend

Realiseer jouw ambitie

Realiseer jouw ambitie

Meld je hier aan

Schoolbesturen krijgen sinds de invoering van lumpsumfinanciering een totaalbedrag voor hun personeels- en materiële kosten. Hoe ze dat bedrag verdelen en besteden bepalen ze voortaan zelf. Zo kunnen scholen hun beleid en onderwijs beter afstemmen op de situatie op en rond de school. Ook is meer maatwerk voor leerlingen mogelijk.

Lumpsum is meer dan een systeem van bekostiging. De invoering ervan in het primair onderwijs maakt deel uit van een breed pakket OCW-maatregelen onder de noemer 'Autonomievergroting en deregulering'. Het past daarnaast in de rijksbrede beleidsprioriteit van minder regels en vermindering van administratieve lasten.

De lumpsumfinanciering voor het primair onderwijs is 1 augustus 2006 ingevoerd. Dit heeft een aantal wijzigingen met zich meegebracht. De belangrijkste is dat een school in het primair onderwijs straks één budget, of lumpsum ontvangt, bedoeld voor alle kosten. In dat budget komen drie geldstromen samen: de geldstroom voor het personeel (het huidige formatiebudget), de geldstroom voor personeels- en arbeidsmarktbeleid (het huidige schoolbudget ) en de geldstroomvoor de materiële instandhouding.

Een aantal gevolgen op een rij:
- De oude formatierekeneenheden voor het personeel zijn vervangen door bedragen in euro’s.
- De vergoeding wordt zoals gebruikelijk berekend op basis van het aantal leerlingen op 1 oktober.
- De vergoeding houdt er rekening mee dat ouder personeel meestal ook duurder is. Dit gebeurt door de gewogen gemiddelde leeftijd van leerkrachten (GGL) in de lumpsumformules in te voeren.
- Er is geen schot meer tussen personeel en materieel.
- Door deze ontschotting kan een school zelf bepalen waaraan het geld wordt besteed, aan bijvoorbeeld een nieuwe leerkracht of een nieuwe leesmethode.
- De vergoedingen zijn per school berekend, maar worden op bestuursniveau uitgekeerd. Het bestuur verdeelt het geld over de scholen en gebruikt daarvoor bijvoorbeeld het overzicht dat het bestuur van Cfi krijgt.

Hulp nodig met je aanvraag?

Alles leuk en aardig horen we je zeggen, maar ik ben geen specialist. Maar wij wel! Kom je er niet aan uit? We helpen je graag op weg via onze uitgebreide kennisbank, ons unieke stappenplan en een on demand webinar.

Vertel me meer
Webinar subsidieaanvragen fondswervingonline fondswerving

Contact

Funding informatie

Wij ondersteunen deze organisatie types
Non-profit Overheid
Onze aandacht gaat uit naar
Onderwijs
Wij zijn werkzaam in
Nederland
Deel deze pagina

Deze informatie bekijken?

Begin direct met het realiseren van jouw ambities. We helpen je met het vinden en aanvragen van financiële middelen voor je organisatie of project!

Meer dan 4800 subsidies, fondsen, fiscale regelingen en kredieten

Jouw eigen persoonlijke dashboard

Alle actuele en relevante informatie onder één dak

Word nu lid

Je bent al lid voor slecht €33,- per maand.
Ja, ik wil nu direct lid worden