Subsidies

Regionale Cultuurplannen - RCP

Subsidie voor een (potentieel) samenwerkingsverband van meerdere personen, waarvan ieder persoon verbonden is aan een andere culturele organisatie, amateurvereniging, of een zelfstandig kunstenaar/artiest is in de provincie Groningen. Subsidie bestemd voor iedereen met creatieve ideeën in de Provincie Groningen.

De Regionale Cultuurplannen (RCP) omvatten een subsidiebudget voor het vergroten van cultuurparticipatie, bedoeld voor amateurkunst (alle kunst- en cultuurdisciplines). De provincie Groningen, het Rijk en de Groninger gemeenten willen met de RCP de volgende doelstellingen behalen:

  • meer actieve deelnemers (amateurs) aan culturele evenementen in de regio's (vergroting actief publieksbereik);

  • meer en nieuw publiek trekken voor culturele evenementen in de regio's (vergroting publieksbereik);
  • amateurs kunnen zich op elk niveau ontwikkelen, bijvoorbeeld via interactie met professionals, workshops en in samenwerking met andere disciplines;
  • nieuwe initiatieven en nieuw aanbod stimuleren.

Voor de uitvoering van de cultuurplannen is de provincie in vijf RCP-regio's ingedeeld: (1) Oost Groningen, (2) Tichelstroom (gemeenten Delfzijl, Appingedam, Loppersum, Ten Boer en Bedum), (3) Hunsingo (gemeenten Eemsmond, De Marne en Winsum), (4) Gorecht en (5) Westerkwartier. De gemeente Groningen valt hier niet onder, want de stad heeft een eigen regeling voor het stimuleren van amateurkunst. In de RCP-regio's werken de overheden samen met culturele organisaties/personen om de bovenstaande doelstellingen te behalen.

Jaarbudget:
Variabel
Per uitgifte
Afhankelijk van aanvraag
Indientermijn:
Doorlopend

Realiseer jouw ambitie

Realiseer jouw ambitie

Meld je hier aan

Doelgroep

Iedereen met creatieve ideeën.

Criteria

De activiteiten mogen betrekking hebben op alle kunst- en cultuurdisciplines (waaronder ook volkscultuur) en worden getoetst aan de volgende criteria:

  1. de activiteit moet aantoonbaar bijdragen aan het trekken van meer en nieuw publiek in de regio;
  2. de activiteit moet aantoonbaar bijdragen aan het betrekken van meer actieve deelnemers (amateurs);
  3. er moet sprake zijn van bovengemeentelijke samenwerking of een bovengemeentelijke uitstraling van de activiteit;
  4. de activiteit moet aanvullend of vernieuwend zijn ten opzichte van het bestaande aanbod in de regio. 'Vernieuwend' kan hierbij gerelateerd zijn aan het aanbod (de activiteit vond nog niet eerder in deze regio plaats), de inhoud (soort activiteit), de samenwerking (nieuwe of ongebruikelijke partners), de doelgroep en organisatie; de kwaliteit van het product moet voldoende zijn. Hiermee wordt de kwaliteit van de activiteit zelf bedoeld en ook de kwaliteit van de randvoorwaarden, zoals de organisatie, de PR en de financiële onderbouwing;
  5. de activiteit vindt plaats in de regio waar de aanvraag is ingediend;
  6. aanvragen van instellingen waarmee de provincie een structurele subsidierelatie heeft, mogen géén activiteiten bevatten die deel uit maken van de prestatieafspraken tussen de provincie en de desbetreffende instelling;
  7. uit de begroting moet blijken dat er sprake is van cofinanciering door andere partijen (fondsen en/of organisaties) en/of van een eigen bijdrage (financieel of bijvoorbeeld inzet van personen);
  8. vvoor hetzelfde evenement is maximaal drie keer een subsidie mogelijk, waarbij aangetoond moet worden dat er sprake is van vernieuwing en/of ontwikkeling. Belangrijk: voor ieder jaar moet een afzonderlijke subsidieaanvraag ingediend worden;
  9. projecten moeten uiterlijk 31 december 2012 zijn uitgevoerd en de kosten dienen voor die datum te zijn gemaakt en betaald.

Mogelijkheden en ondersteuning

  • Indien gewenst kunnen de werkgroepen en deskundigen uit het veld u adviseren bij de totstandkoming van uw aanvraag. U kunt ook advies krijgen over bijvoorbeeld communicatie en PR.
  • Bij meerjarige projecten is het verplicht om te werken aan het binnenhalen van gelden uit andere bronnen, zoals fondsen, verhoging recettes, etc. Indien gewenst kunt u daarin begeleid worden.

RCP versus BEPP, Kunstraad en het Huis van de Groninger Cultuur

De RCP is speciaal bedoeld voor het vergroten van cultuurparticipatie bij amateurkunst (alle kunst- en cultuurdisciplines). Het vergroten van cultuurbereik en de actieve deelname aan kunt en cultuur, is echter óók doelstelling bij de BEPP (Budget Educatie en Participatie Projecten, zie aldaar) en de Kunstraad Groningen. Bij het BEPP kunt u terecht voor aanvragen op het terrein van cultuureducatie, grotere volkscultuurprojecten, amateurkunstprojecten die de RCP-regio's overstijgen en projecten die zich richten op jeugd die niet vanzelfsprekend met kunst en/of cultuur in aanraking komt. Bij de Kunstraad gaat het vooral om projecten waarbij professionals betrokken zijn eventueel in interactie met gevorderde amateurs. Deze projecten moeten een artistieke toets waardig zijn.

Bij het Huis van de Groninger Cultuur gaat het om kleinere volkscultuurprojecten. Let op: het is van belang dat u uw aanvraag indient bij het juiste 'loket'. Want als u vanuit de RCP subsidie ontvangt, kan er in beginsel géén sprake meer zijn van subsidie uit het BEPP, de Kunstraad of het Huis van de Groninger Cultuur. En vice versa. Dat komt omdat er geen sprake mag zijn van provinciale overfinanciering van de activiteiten. Als u twijfelt over het juiste loket, neemt u dan contact op met de hieronder genoemde contactpersonen. Overigens is het aan te bevelen om, vóórdat u een aanvraag voor de Regionale Cultuurplannen indient, eerst met de cultuurambtenaar van uw gemeente contact op te nemen. Deze kan u advies geven.

Procedure

De aanvragen kunnen het gehele jaar door ingediend worden, uiterlijk 13 weken vóórdat de activiteit plaatsvindt, bij: het College van Gedeputeerde Staten van de Provincie Groningen, afdeling Cultuur & Welzijn, Postbus 610, 9700 AP Groningen. U ontvangt na de betreffende sluitingsdatum binnen een termijn van 8 weken schriftelijk bericht. Voor de aanvraag van subsidie uit deze regeling is een aanvraagformulier vastgesteld. Aanvragen moeten per 1 januari 2010 worden ingediend door inzending van dit ingevulde formulier. 

Sluitingsdata

De behandeling van de aanvragen vindt enkele malen per jaar plaats. Daarvoor gelden de volgende sluitingsdata:

  • 2009: 1 mei, 1 september en 1 december
  • 2010 en 2011: 1 maart, 1 mei, 1 september en 1 december
  • 2012: 1 maart, 1 mei en 1 augustus

De aanvragen worden beoordeeld door een werkgroep met daarin ambtenaren van de provincie en gemeenten en één of meerdere deskundigen. Het advies van de werkgroep wordt voorgelegd aan de stuurgroep, die een besluit neemt over uw aanvraag. De provincie Groningen zorgt voor de verdere formele en administratieve afhandeling van uw aanvraag. 

Hulp nodig met je aanvraag?

Alles leuk en aardig horen we je zeggen, maar ik ben geen specialist. Maar wij wel! Kom je er niet aan uit? We helpen je graag op weg via onze uitgebreide kennisbank, ons unieke stappenplan en een on demand webinar.

Vertel me meer
Webinar subsidieaanvragen fondswervingonline fondswerving

Contact

Funding informatie

Onze aandacht gaat uit naar
Kunst, cultuur en media
Wij zijn werkzaam in
Provincie Groningen
Deel deze pagina

Deze informatie bekijken?

Begin direct met het realiseren van jouw ambities. We helpen je met het vinden en aanvragen van financiële middelen voor je organisatie of project!

Meer dan 4800 subsidies, fondsen, fiscale regelingen en kredieten

Jouw eigen persoonlijke dashboard

Alle actuele en relevante informatie onder één dak

Word nu lid

Je bent al lid voor slecht €33,- per maand.
Ja, ik wil nu direct lid worden