Innovatie en technologie

Hoe jij als journalist of onderzoeker subsidie aanvraagt om de macht van grote AI bedrijven te doorgronden en veranderen

AI - Kunstmatige intelligentie

De snelle opkomst van grootschalige AI-systemen roept belangrijke vragen op over de macht die grote techbedrijven hiermee opbouwen. En uiteraard of we dit als samenleving wel moeten willen. Welke rol spelen grote technologiebedrijven zoals Microsoft, Google, en OpenAI in deze dynamiek? Hoe beïnvloeden hun samenwerkingen en bedrijfsmodellen de marktstructuur en -dynamiek? De nieuwe subsidie biedt jou als journalist of onderzoeker een unieke kans om deze en andere vragen te onderzoeken. In dit artikel bespreken we de mogelijkheden van deze subsidie en hoe je een succesvolle aanvraag kunt indienen. 

Doel en focus van de subsidie

Deze internationale subsidie richt zich op het ondersteunen van onderzoek naar de politieke en economische implicaties van grootschalige AI-systemen.

De nadruk ligt op het analyseren van marktmacht en concentratie binnen de AI-industrie. 

Samenwerkingen en investeringen
Onderzoek naar hoe partnerschappen tussen AI-ontwikkelaars en infrastructuurbedrijven, zoals die tussen Microsoft/OpenAI en Google/Anthropic, de markt beïnvloeden.

Bedrijfsmodellen van AI-providers
Analyse van hoe technologiebedrijven hun investeringen in AI willen terugverdienen en de rol van downstream actoren in dit proces.

Impact op derde partijen
Onderzoek naar de afhankelijkheid tussen AI-bedrijven en hun zakelijke klanten, en mogelijke misbruiken van marktmacht.

Uitdagingen van marktmacht
Beoordeling van initiatieven die gericht zijn op het tegengaan van marktmacht, zoals open source-modellen en industriële beleidsinterventies.

Voorbeelden van onderzoeksthema's

We hebben hieronder alvast enkele onderzoeksthema's voor je uitgewerkt.

Samenwerkingen en investeringen

Samenwerkingen tussen grote technologiebedrijven en infrastructuurpartners kunnen de markt aanzienlijk beïnvloeden zonder dat formele fusiecontroles door toezichthouders nodig zijn.

Stel je voor dat je een diepgaand onderzoek doet naar de partnership tussen Microsoft en OpenAI. Hoe beïnvloeden hun gezamenlijke projecten de concurrentie? Welke strategische voordelen behalen zij door deze samenwerking en wat betekent dit voor kleinere spelers op de markt?

Bedrijfsmodellen van AI-providers

Bedrijven zoals Google en Anthropic investeren miljarden in AI-ontwikkeling.

Maar hoe willen zij deze investeringen terugverdienen?

Een interessant onderzoeksproject kan zich bijvoorbeeld richten op het analyseren van openbare contracten, durfkapitaalinvesteringen en octrooiaanvragen.

Wat zijn de verwachte inkomstenbronnen en welke rol spelen overheden en bedrijven in dit ecosysteem?

Impact op derde partijen

Hoe afhankelijk zijn zakelijke klanten van grote AI-bedrijven?

Denk bijvoorbeeld aan de media-industrie, waar AI-tools steeds belangrijker worden.

Onderzoek naar oneerlijke contracten en discriminerende toegang tot producten kan onthullen hoe marktmacht wordt misbruikt.

Uitdagingen van marktmacht

Initiatieven zoals open source-modellen worden gepresenteerd als oplossingen voor marktmacht, maar hoe effectief zijn ze echt? Onderzoek naar de daadwerkelijke voordelen en beperkingen van deze modellen kan waardevolle inzichten bieden voor beleidsmakers en bedrijven die streven naar eerlijke concurrentie.

Hoe dien je een succesvolle aanvraag in?

Bij het indienen van een subsidieaanvraag is het belangrijk om de volgende elementen op te nemen:

  1. Beschrijving van het probleem: Identificeer duidelijk het probleem dat je wilt onderzoeken.
  2. Onderzoeksvragen: Specificeer de vragen die je hoopt te beantwoorden.
  3. Methodologie: Beschrijf de methoden die je zult gebruiken om je onderzoek uit te voeren.
  4. Impactplan: Geef aan welke resultaten je hoopt te bereiken en welke stakeholders je wilt beïnvloeden.
  5. Budget en tijdlijn: Zorg voor een gedetailleerd budget en een tijdlijn voor je project.

Tips voor een succesvolle subsidieaanvraag

Unieke kans om je onderzoeksvaardigheden in te zetten voor een beter begrip van AI-marktmacht

Deze subsidie biedt een geweldige kans voor journalisten en onderzoekers om bij te dragen aan een beter begrip van de AI-markt en de machtsdynamiek daarin. Of je nu een ervaren onderzoeker bent of net begint, deze regeling kan je helpen om impactvolle inzichten te verkrijgen en te delen.

Ben je geïnteresseerd? Dien je aanvraag in vóór 8 juli 2024 en maak gebruik van deze unieke kans om je onderzoeksvaardigheden in te zetten voor een beter begrip van AI-marktmacht. 

Meer informatie of deze subsidie direct online aanvragen