Bouw en monumentenzorg

25 Miljoen subsidie voor provinciaal monumentenbeleid Limburg

Gedeputeerde Staten van de provincie Limburg reserveren volgend jaar 2,5 miljoen euro voor het behoud en de restauratie van monumenten.

Geen grote wijzigingen

Vorig jaar was voor behoud en restauratie van vijftig monumenten in totaal Euro 1,1 miljoen aan subsidie verleend. De Provincie heeft onderzocht hoe het provinciale monumentenbeleid het afgelopen jaar heeft gefunctioneerd. Uit de reacties van gemeenten en monumentenorganisaties blijkt dat er geen reden is om het provinciale beleid ingrijpend te wijzigen. Het beleid is daarom alleen op ondergeschikte punten gewijzigd.

Verlaging subsidiedrempel

De wijzigingen betreffen onder meer de verlenging van de indieningstermijn voor subsidies tot 1 december volgend jaar en een verlaging van de subsidiedrempel van € 10.000,- naar € 5.000,-.

Omdat bij de instandhouding van de Limburgse monumenten ook het Rijk en de gemeenten een belangrijke rol spelen, zal komend jaar worden gebruikt om met genoemde overheden over de rolverdeling van gedachten te wisselen. Daarnaast zullen Gedeputeerde Staten de mogelijkheden van samenwerking binnen de Euregio verder verkennen en door middel van concrete projecten hieraan een invulling geven.