Kunst, cultuur en media

4,4, miljoen euro subsidie voor cultuurhistorie in provincie Gelderland

Gelderland kent veel oude boerderijen, kerken, forten, landgoederen en landschappen die het waard zijn om behouden te blijven. Daarin investeert de provincie jaarlijks. Voor dit jaar is ruim 4,4 miljoen gereserveerd.

Jaarplan Cultuurhistorie

Gedeputeerde Staten van Gelderland stelden op 7 april 2009 het jaarplan vast voor cultuurhistorie 2009. In dit jaarplan staan ruim zeventig projecten die dit jaar worden uitgevoerd. Voor 2009 staan er heel veel projecten op stapel.

Voorbeelden

Een greep uit de projecten:

  • In de IJsselvallei is een mooi voorbeeld van Belvoir - zoals het cultuurhistorische programma heet - het Tuinhuisjesproject in Hattem. Hattem heeft een historie in tuinen en tuinhuisjes. Die worden nu weer zoveel mogelijk hersteld.
  • Groot project is de Nieuwe Hollandse Waterlinie in het Rivierengebied. De eeuwenoude bescherming tegen invallers en het water.
  • In de Achterhoek zijn het kerkdorpje Gelselaar en het stationsgebouw in Gorssel mooie Belvoir-voorbeelden. In Gorssel krijgt het gerestaureerde stationsgebouw straks de bestemming van verenigingsgebouw voor de oudheidkundige vereniging de Elf Marken. In de gemeente Oude IJsselstreek wordt de enige nog overgebleven fabrieksschoorsteen gerestaureerd van zuivelfabriek de Hameland.

Samenwerking

In de Belvoirnotitie worden alle projecten globaal beschreven. Samen met gemeenten, organisaties en andere partijen zoals stichtingen, woningcorporaties en kerkbesturen worden de projecten uitgevoerd. Basis voor Belvoir zijn de bijzondere kenmerken van alle Gelderse gebieden.

Kansen

In Belvoir dit jaar extra aandacht voor religieus erfgoed (kerken, kerkenpaden en kloosters) en mobiel erfgoed (boten). Bij de meeste projecten wordt ook goed gelet op duurzaamheid en de kansen voor recreatie en toerisme. Vaak ontstaan er wandelroutes en fietsroutes langs de historie van Gelderland.