Kunst, cultuur en media

50.000 Euro subsidie beschikbaar voor journalistiek over EU uitgaven

'Follow the money', niet te verwarren met het gelijknamige platform, is een van de journalistieke thema’s voor decennia. De Europese Unie besteedt meer dan € 140.000.000.000 per jaar. Teams van journalisten die deze EU uitgaven willen volgen via grensoverschrijdende teams kunnen nu een aanvraag indienen voor een speciale onderzoeksbeurs.

Het beheersen van geld van de belastingbetaler is een klassieke journalistieke taak en het onderzoeken van mogelijk misbruik van de Europese fondsen valt binnen dit gebied. 
 
Tot nu heeft Journalismfund.eu elk onderzoek dat de Europese, onderzoekende en grensoverschrijdende journalistiek combineert ondersteund, ongeacht het onderwerp. Ze zullen dit ook blijven doen. Echter, met de speciale toewijzing van extra budget zijn ze in staat om te experimenteren met een speciaal thema geweest. Onderzoeken naar EU-uitgaven kwam naar boven al een van de onderwerpen met de hoogste prioriteit. 

50.000 Euro beschikbaar voor onderzoeksjournalistiek

De “call for applications” op 15 september bestaat uit twee geldpotjes.
Er is € 30.000,- beschikbaar voor algemene Europese cross-border journalistiek, onafhankelijk van het thema.
Daarnaast is er € 20.000 subsidie beschikbaar voor cross-border journalistiek over EU uitgaven.
 
Mocht je journalistieke project niet specifiek aan de voorwaarden voldoen dan zijn er nog andere researchsubsidies beschikbaar. 

Meer informatie

Subsidies en fondsen journalistiek