Maatschappij en samenleving

Aanpassing besluit Fondsenwerving en kantines

Het Besluit Fondsenwerving en kantines is per 1 januari 2013 gewijzigd. Dit besluit regelt een vrijstelling van de BTW voor fondswervende activiteiten door organisaties die voor hun primaire activiteiten zijn vrijgesteld van de heffing van omzetbelasting. Hiermee wordt voorkomen dat deze organisaties voor hun fondswervende prestaties wel in de heffing van omzetbelasting worden betrokken.

Om ernstige verstoring van concurrentieverhoudingen te voorkomen is de vrijstelling beperkt tot bepaalde maxima aan ontvangsten.

Aanpassingen

Enkele aanpassingen per 1 januari:

  • Het verstrekken van spijzen en dranken in kantines is in de meeste gevallen niet langer een dienst maar een levering. Dit kan consequenties voor u hebben, omdat diensten en leveringen niet hetzelfde drempelbedrag voor de vrijstelling hebben.
  • Het forfaitaire btw-percentage – het percentage dat sportverenigingen mogen toepassen op belaste kantineontvangsten – is verhoogd van 11 naar 11,5. Deze aanpassing houdt verband met de verhoging van het algemene btw-tarief van 19 naar 21% per 1 oktober 2012.
  • De goedkeuring voor het niet belasten van het giftenelement dat is inbegrepen in de opbrengst van bijzondere evenementen – en die worden aangewend voor een ‘goed doel’ –  geldt ook als de ‘goede doel’-organisatie het evenement zelf organiseert.

Meer informatie

Besluit Fondsenwerving en kantines