Kunst, cultuur en media

Aanvragen subsidie lange speelfilms: subsidiebudget tijdelijk uitgeput

Het subsidie budget van het Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Omroepproducties - SNCO ten behoeve van speelfilms die in de gezamenlijke advisering met het Filmfonds - Nederlands Fonds voor de Film worden behandeld, is uitgeput. Het is dit jaar dan ook niet meer mogelijk subsidieaanvragen voor nieuwe speelfilmaanvragen in te dienen.

Positief advies

Wel kunnen aanvragen die al een positief advies hebben van het Filmfonds - Nederlands Fonds voor de Film en het Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Omroepproducties - SNCO gezamenlijk, of aanvragen die al een positief advies hebben van het Filmfonds alleen, worden ingediend  (aanvragen in het kader van de Oversteek II en projecten geinitieerd door de artistiek intendant van het Filmfonds).

Het Stimuleringsfonds subsidieert lange Nederlandstalige artistieke speelfilms waarvan het productiebudget maximaal 2,5 miljoen euro bedraagt en waar een omroep bij betrokken is. De bijdrage per speelfilm bedraagt maximaal 200.000 euro. Het totale subsidiebudget is 800.000 euro.

Subsidietoekenning

Sinds 1 januari 2008 is er door de fondsen op basis van een gezamenlijk advies over acht speelfilms een besluit genomen. Dit heeft geleid tot subsidietoekenningen voor de films Happy End van regisseur Frans Weisz en scenarist Judith Herzberg (NPS), De laatste dagen van Emma Blank van scenarist en regisseur Alex van Warmerdam (VARA) en Alles stroomt van regisseur Danyael Sugawara en scenarist Marieke van der Pol (NCRV).

Ook is er subsidie toegekend aan Shocking Blue van regisseur Mark de Cloe en scenarist Céline Linssen (VPRO), een film in het kader van het project De Oversteek II.