Kunst, cultuur en media

Actieprogramma Ruimte en Cultuur 2005 2008

De ministerraad heeft ingestemd met het Actieprogramma Ruimte en Cultuur. Hierin worden het architectuurbeleid en het Belvedere-beleid (cultuurhistorische aspecten in ruimtelijke ontwikkeling) voor deze periode gebundeld.

Toepassing

Doel van het programma is het versterken van de ruimtelijke kwaliteit van Nederland. Vroegtijdig inschakelen van ontwerpers en speciale aandacht voor cultuurhistorische kwaliteit vormen hiervoor de basis. Zeven departementen (OCW, VROM, LNV, V&W, BuZa, EZ en Defensie) werken daarbij samen. De Rijksbouwmeester en de Rijksadviseurs voor landschap, infrastructuur en cultureel erfgoed adviseren de betrokken bewindspersonen.

Instrumenten om ruimtelijke kwaliteit vorm te geven

Het Actieprogramma biedt provincies, gemeenten, waterschappen en andere partijen de instrumenten om ruimtelijke kwaliteit vorm te geven. Dit gebeurt enerzijds door ondersteuning van architectuur en erfgoedinstellingen en anderzijds door een aantal gerichte acties zoals voorbeeldprojecten en verbetering van het gebruik van het wettelijk kader.

In een van de voorbeeldprojecten worden landschappelijk en stedenbouwkundig aantrekkelijke bedrijventerreinen ontwikkeld. Een ander project brengt de representatie van de Nederlandse architectuur in buitenlandse vertegenwoordigingen van Nederland, zoals ambassades, in kaart.

Het Actieprogramma Ruimte en Cultuur bouwt voort op de Nota Ruimte waarin de decentralisatie van ruimtelijk beleid ('centraal wat moet en decentraal wat kan') een belangrijk speerpunt is.