Maatschappij en samenleving

Afwikkeling vergoeding schade na ramp eenvoudiger

Vergoeding van schade die voor veel mensen is ontstaan door calamiteiten en rampen met één of enkele veroorzakers kan binnenkort eenvoudiger worden afgewikkeld. Dat blijkt uit het wetsvoorstel collectieve afwikkeling van massaschade waar de ministerraad op voorstel van minister Donner van Justitie mee heeft ingestemd.  Daarin staat dat een overeenkomst die de afwikkeling van de schade regelt door de rechter verbindend kan worden verklaard. Zo'n overeenkomst moet worden gesloten met een organisatie die opkomt voor de belangen van de slachtoffers.

Snellere afwikkeling

Een dergelijke afwikkeling heeft voor de veroorzaker(s) van de schade het voordeel dat zij niet betrokken worden in een veelheid van procedures en dat zij met zo'n overeenkomst snel duidelijkheid hebben over financiële verplichtingen. Voor schuldeisers heeft deze wijze van afwikkeling het voordeel dat zij zonder langdurige juridische procedures binnen korte tijd en op eenvoudige wijze de schade vergoed krijgen.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden pasopenbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.