Innovatie en technologie

Budgetverhoging en verruiming aanvraagtermijn subsidieregeling mobiliteitsvouchers

Het subsidiebudget voor de subsidieregeling Mobiliteitsvouchers is verruimd met 2,5 miljoen euro tot € 5.500.000,-. Daarnaast is ook de aanvraagtermijn van deze subsidie verlengd van 30 juni 2011 tot uiterlijk 1 december om 12.00 uur. Het in 2010 vastgestelde Subsidieprogramma mobiliteitsvouchers is gericht op het creëren van bewustzijn bij ondernemingen over de mogelijkheden van mobiliteitsmanagement voor hun onderneming om vervolgens mobiliteitsmaatregelen in te voeren in de onderneming.

Stand van zaken Mobiliteitsvoucher in 2011

Na extra inzet op het gebied van marketing en communicatie, een actieve benadering van de doelgroep, een gebiedsgerichte aanpak, een koppeling met andere initiatieven en het communiceren over ‘best practices’ is de bekendheid van het subsidieprogramma toegenomen.

Dit heeft geresulteerd in een toename van het aantal ingediende aanvragen: januari 135 en medio mei 533 aanvragen. Dit zal betekenen dat zo’n 37.000 werknemers onder de reikwijdte kunnen gaan vallen (uitgaande van een gemiddelde van 70 werknemers per onderneming).

Op basis van deze cijfers is de verwachting dat er maandelijks ongeveer 140 aanvragen zullen worden ingediend, met een mogelijke groei naar 200 aanvragen per maand. Het doel is minimaal 1000 vouchers af te geven ( met bereik van 70.000 MKB werknemers).

Nu de uitvoering laat op gang is gekomen en het succes wel aanwezig is, is het gewenst het subsidieprogramma langer te laten lopen, de termijn voor het indienen van een aanvraag en de termijn voor het indienen van een aanvraag voor het aanwijzen als mobiliteitsonderneming te verlengen. Het succes noopt er eveneens toe het subsidieplafond te verhogen. De onderhavige wijziging zorgt daar voor.

Om de uitvoering van het subsidieprogramma te kunnen realiseren is het ook wenselijk de vervaltermijn en de termijn waarbinnen het subsidieprogramma nog van toepassing is voor aangevraagde subsidies te verlengen. Omdat het subsidieprogramma een maatregel is die onder het Actieplan Groei op het spoor valt is aangesloten bij de periode waarin dit actieplan wordt uitgevoerd. In oktober 2011 zal een evaluatie plaatsvinden aan de hand waarvan zal worden bekeken hoe verder te gaan met het subsidieprogramma.

Meer informatie

Subsidieprogramma mobiliteitsvouchers