Kunst, cultuur en media

Een half jaar gesubsidieerd aan een journalistiek onderzoek werken

Een half jaar gesubsidieerd fulltime aan een journalistiek onderzoek kunnen werken klinkt als een droom voor maatschappelijk geëngageerde journalisten. Tot 15 juni a.s. kun je als journalist een voorstel voor een Research Grant indienen als individu of als team. Je mag freelancer zijn, maar je mag ook in vaste dienst zijn bij een krant of tijdschrift. Per project kun je maximaal €30.000 toegekend krijgen.

Over de Research Grant

Er worden dit jaar drie beurzen verstrekt aan journalisten, zodat zij een half jaar full time aan een journalistiek onderzoek kunnen werken. Je project moet betrekking hebben op de controle op macht en belangen in Nederland,.

De bedoeling is dat je journalistieke pennenvrucht zal bijdragen aan een zo goed mogelijk geïnformeerd publiek en politiek debat, in een tijd dat we juist een steeds vrijere omgang zien met de feiten en de waarheid.

Redactionele ondersteuning

Voor je journalistieke onderzoek kun je trouwens waar nodig ondersteund worden door een platform voor onderzoeksjournalistiek, met specifieke kennis op het gebied van o.a. datajournalistiek, WOB-specialisme en toegang tot financiële data. 

Als individu of als team.

Je kunt een voorstel voor een Research Grant indienen als individu of als team. Je kunt een freelancer zijn, maar je mag ook bijvoorbeeld in vaste dienst zijn bij een krant of tijdschrift.

Beurs

Per project wordt maximaal €30.000 toegekend. Interessant is bovendien dat je co-financiers mag benaderen voor je project.

Aanvragen voor 18 juni

Een aanvraag bestaat uit een onderzoeksplan waarin het belang van het project, de werkwijze en een publicatieplan worden besproken, aangevuld met een begroting. 

De inschrijving opent 1 maart en sluit 15 juni 2018. Het spreekt voor zich dat onderzoeksvoorstellen vertrouwelijk worden behandeld.

Meer informatie

Ga naar de subsidieverstrekker.