Landbouw, visserij en platteland

Euro 600.000 premiecompensatie voor regenschadeverzekering

Landbouwers die vorig jaar een regenschadeverzekering hadden, kunnen in aanmerking komen voor een tegemoetkoming in de premie. Het ministerie van LNV heeft deze compensatie ingesteld om tegemoet te komen aan de hoge naheffing van de verzekeringspremie. Het ministerie heeft in totaal Euro 600.000 uitgetrokken voor de compensatie. Landbouwers kunnen een tegemoetkoming in de premie aanvragen vanaf 15 april.

Hoeveel compensatie en voor wie

De tegemoetkoming in de premie is 20,5% van de verzekeringspremie. De verzekeringspremie is het saldo van de voorheffing en de naheffing min de al ontvangen garantiesubsidie. Vanuit de Europese regelgeving mag de maximale tegemoetkoming niet meer dan Euro 7.500 zijn. De compensatie is bedoeld voor landbouwers die vorig jaar een regenschadeverzekering hebben afgesloten.

Oorzaak en gevolg

Vorig jaar waren de weersomstandigheden voor landbouwers bijzonder ongunstig. Verzekeraars hebben grote bedragen aan schadevergoeding uit moeten keren. Om dit te kunnen financieren, hebben de verzekeraars de premie verhoogd via een naheffing. Deze naheffing is geïnd in maart.

De landbouwers hebben daardoor in een veel hogere premie betaald dan gewoonlijk. Als lastenverlichting heeft het ministerie van LNV daarom de tegemoetkoming in de premie ingesteld.