Landbouw, visserij en platteland

Europese subsidie voor Peelregio Limburg van 2,1 miljoen

Het college van Gedeputeerde Staten (GS) heeft besloten om een Europese bijdrage te verlenen aan negen projecten die passen binnen het CERES-programma Noord- en Midden-Limburg. Het gaat in totaal om euro 2.155.829,-. Met de subsidieverleningen volgen GS het advies op van de Stuurgroep CERES Noord- en Midden-Limburg.

CERES-programma

Het CERES-programma wil met Europese middelen een multifunctioneel platteland bevorderen in tien (deel)gemeenten in Noord- en Midden-Limburg, waarbij ruimte is voor een dynamische, economische ontwikkeling.

Subsidie infrastructuur

Twee projecten ontvangen geld om infrastructurele aanpassingen te kunnen realiseren en een project om een bedrijfsverzamelgebouw te ontwikkelen. Voor de ontsluiting van het glastuinbouwconcentratiegebied Platveld ontvangt de gemeente Meijel een CERES-bijdrage van 217.550,-.

De gemeente Horst aan de Maas kan 191.293,- tegemoet zien voor het aanleggen van een rotonde die de fysieke ontsluiting van het bedrijventerrein Hoogveld verbetert. Voor het ontwikkelen van een bedrijfsverzamelgebouw met leisure functie in het centrum van Panningen kan de gemeente Helden rekenen op 1.346.924,-.

Subsidie kennis

Ter versterking van de fysieke kennisinfrastructuur in de Peelregio krijgt de Stichting Modelbijenstand uit Horst een Europese subsidie van 95.200,-. Hiertoe dient er een vernieuwd Praktijkcentrum Bijenteelt te worden gerealiseerd dat zich ontwikkelt tot een kennis-, service- en educatiecentrum voor de bijenteelt in Zuidoost Nederland. De bijen leveren vanwege hun bestuivingsfunctie een belangrijke economische toegevoegde waarde voor de lokale en regionale agribusiness.

Subsidie MKB

Twee projecten dragen bij aan de versterking van de concurrentiepositie van het MKB. De stichting Groentenet uit Horst wil door het ontwikkelen van een speciale website per groenteteelt zorgen voor nauwe en innovatieve samenwerking van ketenpartijen. Hiervoor ontvangt de stichting 30.000,-.

NV Industriebank LIOF krijgt 150.000,- als Europese bijdrage in de Triple In Stimuleringsfondsen voor bedrijven die gevestigd zijn in het CERES D2-gebied. Als deze bedrijven een kort specialistisch advies nodig hebben of innovatieve ontwikkelingen doorvoeren die noodzakelijk zijn voor een optimaal innovatieproces binnen het bedrijf kunnen zij in aanmerking komen voor subsidie.

Subsidie toerisme

Om de concurrentiepositie van het toeristisch bedrijfsleven te versterken treft de Kamer van Koophandel Limburg-Noord voorbereidingen voor het laten verschijnen van de Capitool Reisgids. De CERES-bijdrage voor dit project bedraagt 40.823,-. Het uitgeven van de reisgids voor Noord- en Midden-Limburg zorgt voor een betere promotie van het toeristisch product, waardoor er meer dag- en verblijfsrecreanten zullen komen.

De Stichting Organisatie Evenementen uit Horst aan de Maas organiseert op 3,4 en 5 juni de manifestatie t Land van Horst. Doel van dit evenement is promotie van de regio en de versterking van het toeristisch recreatieve product door kennisoverdracht, ketenversterking en imagoverbetering van de agribusiness en van streekproducten. Hiervoor ontvangt de stichting 52.000,- uit de CERES-pot.

Sociale banden

Ter versterking van de sociale cohesie in de gemeente Meijel ontvangt stichting gemeenschapshuis dn Binger 32.039,- Europese subsidie. De stichting wil enkele ruimten in het gemeenschapshuis herinrichten om de aantrekkelijkheid voor gebruikers en de multifunctionaliteit van het gebouw te verhogen.