Maatschappij en samenleving

Europese subsidie voor scholingstraject allochtone moeders in Lelystad

Het college van Gedeputeerde Staten van Flevoland heeft besloten een Europese subsidie uit het Europees Sociaal Fonds beschikbaar te stellen voor de uitvoering van het project Allochtone moeders op school. Het gaat om een bijdrage van maximaal 237.800 euro. Het project kost in totaal 475.600 euro.

Integratie allochtone vrouwen

De gemeente Lelystad heeft geconstateerd dat veel allochtone vrouwen de Nederlandse taal niet of onvoldoende beheersen om een zelfstandig bestaan op te kunnen bouwen. Dat belemmert hen bijvoorbeeld bij het zoeken naar werk. Ook kunnen zij hun kinderen onvoldoende ondersteunen bij het vinden van hun weg in de Nederlandse maatschappij.

Met name de geïsoleerde positie van veel allochtone vrouwen is hierbij een obstakel. Voor een succesvolle integratie is het noodzakelijk dat op termijn ook allochtone vrouwen hun plek op de arbeidsmarkt kunnen innemen.

Project Allochtone moeders

Daarom heeft de gemeente Lelystad het initiatief genomen voor het project Allochtone moeders op school. Het project richt zich op allochtone vrouwen uit Lelystad met één of meer kinderen op de basisschool, hun kinderen en leerkrachten van deze kinderen. Op 6 basisscholen zullen 80 vrouwen een opleidingstraject volgen waarin taal, opvoedingsondersteuning, oriëntatie op (vrijwilligers)werk, gezondheidsvoorlichting en kennis van de Nederlandse maatschappij aan de orde komen.

Het project vraagt een actieve houding van de deelnemende vrouwen; ze verzorgen bijvoorbeeld vanuit de eigen cultuur een lesonderdeel op de basisschool. Daarnaast worden hun kinderen bij bepaalde opdrachten betrokken. Ook de leerkrachten nemen deel aan het project en krijgen een training interculturele dilemmas. Het doel van deze brede benadering is integratie als tweerichtingsverkeer.

Looptijd subsidie

De looptijd van het project is twee jaar.