Innovatie en technologie

Extra subsidieronde voor nieuwe breedbanddiensten

Economische Zaken schrijft een extra Kenniswijk-subsidieronde uit voor de grote-dienstenregeling. Dit is een subsidie die gericht is op de ontwikkeling van een gevarieerd aanbod van innovatieve elektronische diensten van de toekomst voor consumenten in Nederland. De subsidies zijn voor projecten binnen en buiten het Kenniswijk-gebied beschikbaar.

Aanvragen

Aanvragen kunnen worden van 1 augustus tot en met 27 september worden ingediend. Voor deze subsidieronde is 1,5 miljoen euro gereserveerd. Voor de zogenoemde kleine-dienstenregeling verdubbelt de minister het subsidiebudget naar E 700.000 voor 2005.

Reden nieuwe tender

De minister besloot tot de nieuwe tender vanwege het grote aantal subsidieverzoeken bij vorige tenders. Met de extra subsidieronde krijgen de potentieel kansrijke projectvoorstellen uit de vorige tenderronde en nieuwe projectvoorstellen nog een laatste kans om van de Kenniswijk-subsidie gebruik te maken. Het project Kenniswijk loopt eind van dit jaar ten einde. De minister hecht groot belang aan de ontwikkeling van nieuwe diensten. De breedbandinfrastructuur is in Nederland redelijk goed ontwikkeld. Het gebruik van diensten loopt echter internationaal gezien achter.

Negen projecten gesubsidieerd in vorige tender

Voor de vorige tenderronde zijn 56 projectvoorstellen ingediend. De beste 9 projecten hebben subsidie gekregen. In Kenniswijk zijn ruim 100 diensten met behulp van de Kenniswijk-subsidie in ontwikkeling. Ruim de helft van deze diensten is operationeel. De andere helft zit nog in het ontwikkelingstraject. Een groot aantal van de gerealiseerde projecten is zo succesvol dat ze nu ook nationaal worden toegepast, zoals Lin-Lin, Villa Neuzenroode van de CliniClowns en de PSV Webcamdienst.