Landbouw, visserij en platteland

Financiële Wegwijzer Agrologistiek geopend

Mr. R.M. Bergkamp, directeur-generaal van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft vandaag tijdens een bijeenkomst van het Platform Agrologistiek op kasteel Groeneveld in Baarn de Financiële Wegwijzer Agrologistiek geopend, een extra service op de bestaande website. Europese, nationale en provinciale subsidies, borgstellingen en kredietverleningen op het gebied van agrologistiek.

Financiële Wegwijzer Agrologistiek

Op de Financiële Wegwijzer Agrologistiek staan Europese, nationale en provinciale subsidies, borgstellingen en kredietverleningen op het gebied van agrologistiek. Hierbij is gebruik gemaakt van bestaande subsidiedatabanken, waaronder het LNV-Loket.

Doelgroep

Doelgroepen zijn bedrijven en overheden die te maken hebben of te maken krijgen met agrologistiek. De Financiële Wegwijzer bevat op dit moment zo'n 100 regelingen. Onderzoek vorig jaar onder o.a. projectleiders in de agrologistiek wees uit dat er een grote behoefte was aan een overzicht van financiële potjes op dit terrein.

In november 2004 heeft minister Veerman van LNV aan de Tweede Kamer toegezegd dat er een overzicht op de website zou komen. Het Platform Agrologistiek is in 2000 opgericht door overheid en bedrijfsleven. Het stimuleert innovatieve projecten van het bedrijfsleven om de logistiek van dieren en agroproducten slimmer en duurzamer te laten verlopen.

Het platform heeft de aanzet gegeven tot de 'Visie Agrologistiek: clusteren, verbinden, regisseren', die in 2001 is gepubliceerd door de ministers van LNV en Verkeer en Waterstaat en in 2002 door de Tweede Kamer is goedgekeurd. Doel van de visie is een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van duurzame, vernieuwende en efficiënte logistieke systemen voor de agrofood sector.

Het Platform Agrologistiek heeft elf voorbeeldprojecten geselecteerd die fungeren als aanjager om de visie vorm te geven. Het zijn projecten die zich kenmerken doordat ze bijvoorbeeld milieu- en diervriendelijk zijn, transport besparen, of de ruimtelijke kwaliteit bevorderen.